środa, 5 lutego 2014

Zimowa, egzotyczna owsianka


Cześć!

Wreszcie uporałam się z sesją i mam odrobinę czasu dla siebie. Zaczęłam odpoczynek od dokończenia serii o Igrzyskach Śmierci. Lubię czytać. Czasem mam wrażenie, że dzięki książkom nigdy nie dorosnę, a rzeczywistość zostanie gdzieś daleko poza mną. Przez 3 części Igrzysk zdążyłam się zaprzyjaźnić z bohaterami i bardzo ciężko było mi się z nimi rozstać. Zawsze się czuję się trochę pusta po zakończeniu jakieś serii. Nawet gdy czytam Harrego Pottera po raz 6... eh.


Dobra, koniec z użalaniem się nad sobą! To blog o pysznym jedzeniu, więc jego powinno być tu najwięcej!
Dziś przepis na fantastyczną, zimową owsiankę! O jej zaletach nie trzeba nikomu przypominać, jest zdrowa pożywna, składa się z pełnowartościowych węglowodanów, pasują do niej różne dodatki i zawsze wychodzi pyszna! Na blogu możecie znaleźć przepis na:






ale moje ulubione dodatki to:

  • masło orzechowe i domowe powidła śliwkowe,
  • jabłko, cynamon, orzechy i miód,
  • banan, mus z czarnej porzeczki i migdały,
  • banan i kawałki gorzkiej czekolady,
  • suszone śliwki i jagody goji,
  • a latem obowiązkowo truskawki i biały ser!
Na którą chcecie przepis? ^^


Składniki dla 2ch osób:

6 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów (żytnich lub pszennych)
1 dojrzałe mango (miękkie)
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren pestek dyni
1 łyżka wiórek kokosowych
6 łyżek gęstego greckiego jogurtu
szczypta soli

Przygotowanie:


Płatki, otręby i wiórki kokosowe zalać zimną wodą, 1 cm powyżej lini płatków. Wstawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, mieszać co chwila aż się zagęści a woda częściowo odparuje. Wsypać pestki i przykryć. W tym czasie obrać mango i pokroić w kostkę, najlepiej w ten sposób:


Owsiankę przełożyć do miseczki, dodać jogurt i pokrojone owoce, wymieszać i zajadać! aaa i biec do pracy, bo to pewnie kolejne spóźnienie w tym tygodniu!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...