Nigdy nie byłam fanką owsianki. Mogłabym nawet powiedzieć, że jej nie lubiłam i zupełnie nie zachęcały mnie nawet najsmakowitsze tytuły postów o owsiankach na blogach. Postanowiłam jednak dać jej szansę i spróbować takiego śniadania w nowym roku. No i wpadłam! Jadłam ją już kilkukrotnie z dodatkiem różnych suszonych owoców, orzechów i miodu. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na owsiankę na blogu Facet i kuchnia i od razu postanowiłam ją wypróbować. Efekt przekroczył moje oczekiwania, owsianka jest bardzo pyszna, niezbyt słodka i przede wszystkim zdrowa, więc polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu.
Składniki (na 2 porcje):
2 dojrzałe gruszki
3/4 szklanki mleka 3,2%
1/4 szklanki mąki
6-7 łyżek płatków owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałeczki i przełożyć do garnka. Następnie zalać je mlekiem i wodą i zagotować. Dodać płatki owsiane, otręby, sól i gotować 2-3 minuty. Wyłączyć gaz, owsiankę wymieszać z cynamonem i zostawić pod przykryciem 3 min. Voilla, gruszkowa owsianka gotowa ;P
Jakie jest wasze ulubione zimowe śniadanie?
przepyszna owsiankowa kompozycja ;d
OdpowiedzUsuń