środa, 29 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty - moja wersja coleslaw

Cześć!
Zima nie sprzyja sałatkom. Większość warzyw (pomidory, ogórki, papryka, sałatka, rzodkiewki) smakuje teraz paskudnie, więc można zapomnieć o klasycznych sałatkowych propozycjach. 

Staram się jeść jak najbardziej sezonowo i korzystać z polskich produktów. Mogłabym zostać twarzą akcji - kupuj lokalnie;) Chociaż stragany na kleparzu uginają się od pięknych czerwonych pomidorów, wybieram zwykłe polskie marchewki, cebulę, białą kapustę i seler. Te wspaniałe zimowe warzywa można wykorzystać do stworzenia sałatki coleslaw, popularnej nie tylko jako dodatek do kubełka w KFC. Wszystkie składniki są obecnie bardzo tanie, więc można jeść ją codziennie!
Jedzmy warzywa i dbajmy o zdrowie, bo na zewnątrz jest paskudnie!

  • Seler: zawiera dużo witaminy E (witaminy młodości), C, fosfor, potas, wapń. Pozytywnie wpływa na trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza metabolizm, pomaga trafić tłuszcze, działa antydepresyjnie, wzmacnia układ odpornościowy.
  • Marchew: zawiera  witaminy AB1B2B6CEHKPP), kwas foliowy. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność i poprawia trawienie oraz oczywiście wygląd skóry.
  •  Kapusta: zawiera duże ilości witaminy C, magnez i potas. Wzmacnia odporność.

Składniki:

1/2 kg kapusty - około 1/2 małej główki
1 średnia marchewka
1 średnia czerwona cebula
seler (połowę porcji marchewki) lub 2 łodygi naciowego
1 kwaśne jabłko 
sos:
2-3 łyżki greckiego jogurtu
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki mrożonego koperku (można zastąpić świeżym lub suszonym)

Przygotowanie:

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera - wystarczy jedynie wrzucić warzywa i włączyć mielenie na 2 min. Tak robi Jamie Oliver, a on zawsze ma racje!

Jeśli nie posiadamy takiego magicznego urządzenia, dobrze wykorzystać tarkę jarzynową i zetrzeć wszystkie warzywa na grubych oczkach. Składniki na sos połączyć, wymieszać z rozdrobionymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na 30 min.

Można dodać pestki dyni lub słonecznika. Sałatka świetnie komponuje się z klasycznymi polskimi daniami obiadowymi: schabowy, mielony, klopsy w sosie czy wątróbka, ale też będzie doskonałym dodatkiem do grillowanej piersi z kurczaka, pieczonego pstrąga czy łososia.


9 komentarzy:

  1. Taka surówka ważna sprawa! :) Wszedzie tylko te pączki i paczki a przeciez
    trzeba tez jesc zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Blogosfera żyje już tłustym czwartkiem i walentynkami...

      Chociaż nie ukrywam, że sama chętnie zjadłabym pączka z czekoladą w środku ;)

      Usuń
  2. Sałatka wspaniała,zazdroszczę selera ,którego w Hiszpanii nie ma ,co za strata!!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam pojęcia, że w Hiszpanii nie jest popularny. Gdy zaplanuje podróż, zabiorę sobie zapas ^^

      Usuń
  3. Właśnie dwa dni temu jadłam ją w kfc, chociaż bardzo rzadko ją wybieram, ale teraz jakoś mi się jej zachciało :D Ale taką domową wersję zjadłabym z jeszcze większą chęcią ;DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W KFC nie jadłam jej już masę czasu. Właściwie nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam coś w tym miejscu. Chyba z rok temu.

      Usuń
  4. Jadłam ja KFC może być :)
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cała moja rodzinka uwielbia taka sałatkę:))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajnie. Prosto i z pewnością smacznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...