piątek, 10 października 2014

Przepalanka - najlepsza nalewka karmelowa! (18+)



Dzień dobry!
Dziś wpis, jakiego jeszcze nie było! Będziemy robić nalewkę na spirytusie, więc jeżeli nie macie skończonych osiemnastu lat, to niestety nie możecie czytać tego posta:)


Przyznam szczerze, że nie mam zbyt dużego doświadczenia z nalewkami. Robiłam swego czasu tylko cytrynówkę (jak większość studentów UEK) i pomarańczówkę. Pomysł na zrobienie przepalanki wpadł mi do głowy raczej przypadkiem. Chciałam zrobić coś nowego, przy czym nie ma za dużo zachodu, a efekt jest dość szybki. Nie uśmiechało mi się czekanie pół roku na rezultaty mojej pracy. Sama nalewka wyszła jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Pomimo tego, że zawiera karmel, jest wytrawna w smaku, a skórka cytryny dodaje dużo aromatu.

Składniki: 
0,5 litra spirytusu 
0,3 litra wody 
3 łyżki białego cukru 
1 łyżka brązowego cukru 
1 cytryna
2 suszone śliwki


Przygotowanie: 
Na początku należy zrobić karmel, w tym celu rozpuszczamy na patelni cukier i czekamy, aż zrobi się brązowy. Kolejnym krokiem, przy którym trzeba bardzo uważać jest rozprowadzenie karmelu w wodzie. Uwaga, może pryskać! Następnie bardzo cienko obieramy umytą i wyparzoną cytrynę. Warto dać jak najmniej białej części, ponieważ to ona odpowiada za gorycz. Skórkę z cytryny zalewamy spirytusem, a następnie chłodną wodą z karmelem. Suszone śliwki myjemy w ciepłej wodzie, ponieważ często mają tłustą lub zakurzoną skórkę, po czym także wrzucamy do spirytusu. Całość odstawiamy przynajmniej na tydzień, w międzyczasie kontrolujemy smak i sprawdzamy, czy nalewka nie robi się gorzka (wtedy jak najszybciej należy wyjąć skórkę z cytryny). Po tygodniu nalewkę przelewamy przez filtr do kawy lub gazę i możemy od razu testować, chociaż lepiej poczekać z tym jeszcze tydzień lub dwa.

No i najważniejsze - nie pijemy wszystkiego na raz:)


6 komentarzy:

  1. Narobiłaś smaka na taki pyszny trunek ;> Poproszę buteleczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja się tak rozglądam za przepisami na nalewkę, ta wpasowała się w moje gusta idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro prawie każdy student UEku robił to dopisuje cytrynowke do listy "to do" ;D Pozdrawiam z pawilonu F ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojj to jest coś co bardzo lubimy ! Na pewno wypróbujemy

    http://siostryhammakk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba za mocna wyjdzie jak tylko 0.3 l wody na 0.5 l spirytusu???

    OdpowiedzUsuń
  6. Co robimy z sokiem i środkiem cytryny?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...