środa, 23 stycznia 2013

Pierś kurczaka z mozarellą i musztardą zapiekana w boczku




Dopadł mnie kryzys twórczy. Nie sądziłam, że kiedyś mi się to przytrafi, bo zazwyczaj miałam głowę pełną pomysłów i kulinarnych planów. Całe szczęście już mi przeszło i zaczynam być znowu sobą! Znów z największą przyjemnością robię zakupy i namiętnie przeglądam przepisy. Mam ambitne plany i jestem wyjątkowo zdeterminowana, żeby je zrealizować, dlatego już dziś prezentuję pysznego i szybkiego kurczaka faszerowanego mozzarellą i francuską musztardą. Kompozycję smaków dopełnia boczek, który pod wpływem temperatury staje się chrupiący. Mniam! Danie przygotowuje się bardzo szybko, więc idealnie nadaje się na zbliżającą sesję. 


Składniki:
2 średnie piersi kurczaka
1/2 kostki mozzarelli, czyli około 60 gram
3 łyżeczki musztardy francuskiej
4 plastry boczku parzonego lub wędzonego
sól, pieprz
kilka kropel ostrego sosu (opcjonalnie)
wykałaczki

Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z musztardą, ostrym sosem i pieprzem. W piersi kurczaka zrobić kieszonkę i uzupełnić ją farszem, następnie zawinąć ją ciasno boczkiem (pomogliśmy sobie wykałaczką). Piec ok 25 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Idealnym dodatkiem byłaby sałatka ze szpinaku i suszonych pomidorów z miodowo-musztardowym i kuskus.
PS. Jak zwykle zachęcamy do polubienia nas na Facebooku:)

Przepis pochodzi z bloga: Filozofia Smaku, który bardzo lubię i chętnie odwiedzam!

12 komentarzy:

  1. o jaki apetyczny pomysł na pierś, coś nowego! :)
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, jak zrobić kieszonkę w piersi kurczaka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Newwave, wystarczy przeciąć pierś wzdłuż przez środek, tak jakbyś miała zrobić z piersi 2 kotlety, ale nie docinać do końca.Mam nadzieję, że wyjaśniłam o co chodzi ;)

      Usuń
  3. Wyprobuje ten przepis jutro na obiad-ciocia

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły pomysł, podoba mi się farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello, just wanted to tell you, I liked this post. It was inspiring.
    Keep on posting!

    Also visit my web blog - Diets that work

    OdpowiedzUsuń
  6. tutaj także są bardzo dobre przepisy na pierś z kurczaka http://kobieco.pl/kulinaria/3-pyszne-i-zdrowe-przepisy-na-piersi-z-kurczaka/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta propozycja wykonania zupełnie do mnie przemawia. Apetycznie się prezentuje to danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tak przyrządzoną pierś.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...