czwartek, 16 grudnia 2010

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

nadzienie:
pół opakowania mrożonego, zmielonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
łyżka masła
opakowanie sera feta

przygotowanie:
1) ciasto naleśnikowe: białka z solą ubić na sztywno. W sporej misce wymieszać mikseremwszystkie składniki  i dodać pianę z białek. Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
2) nadzienie: drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażyć na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Do gotowej masy dodać pokruszoną fetę i mieszać aż do rozpuszczenia. Posolić i popieprzyć do smaku.
3) Naleśniki wypełniać szpinakiem i zawijać w rulony, można podpiekać w piekarniku jeszcze 10 minut.


buen provecho!


s u s h i 寿司


składniki: 
ryż do sushi - 1 szklanka
prasowane algi nori
ocet ryżowy
sos sojowy
cukier
wędzony łosoś
surimi (paluszki krabowe)
awokado
mata bambusowa

przygotowanie:
1) ryż dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć, zalać zimną wodą i pozostawić na około 20 minut; po tym czasie odsączyć i zalać 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, później gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut na małym ogniu; zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem 15-20 minut, gdy ryż będzie letni zalać sosem do ryżu (patrz niżej) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką; pozostawić do ostygnięcia
2) sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1 i 1/2 łyżki cukru - składniki wymieszać
3) na macie bambusowej rozłożyć listek nori, jego początek powinien być przy samym brzegu maty; na nori dość cienko rozprowadzić ryż, pozostawiając z każdej strony margines szerokości około 1,5 centymetra;
4) na ryżu układać kombinacje składników według uznania - my robiłyśmy 3 rodzaje: a. łosoś + awokado, b. surimi + awokado + majonez c. łosoś + surimi + awokado; składniki powinny być oczywiście pocięte w cienkie paski; składniki najlepiej układać 4 centymetry od brzegu ryżu; następnie należy mocno zwilżyć koniec nori i rolować sushi przy użyciu bambusowej maty (dla tych, którzy nie wiedzą, jak to zrobić - można poszukać filmików na youtube.com); pokroić na cienkie kawałki; jedząc maczać sushi w sosie sojowym

頂きます!




wtorek, 14 grudnia 2010

Czekoladowe muffinki

  składniki:
1/2 kostki margaryny
1/4 wody
niecała szklanka cukru
2 łyżki kakao (decomorreno)
2 jaja
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
16 papierowych foremek na babeczki
różowy lukier

Przygotowanie:
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, często mieszać. Gdy masa wystygnie dodać mąkę, proszek, żółtka i białka ubite na sztywno. Ciasto rozłożyć do foremek (ok 2/3 foremki) i piec w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Po wystudzeniu polać lukrem.

buen provecho!



wtorek, 7 grudnia 2010

Świąteczne pierniczki



składniki: 
1 kg mąki pszennej 
0,5 kg miodu (może być sztuczny) 
1 kostka margaryny 
20 dag cukru (niepełna szklanka) 
2 całe jajka 
szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
opakowanie przyprawy piernikowej

przygotowanie: 
margarynę, miód i cukier roztopić i chwilę pogotować na wolnym ogniu; odstawić i przestudzić. gdy masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca wsypać przyprawę piernikową, wbić całe jajka i mieszając dosypywać mąkę (uwaga, nie można tu użyć miksera); w czasie mieszania z mąką gdy będzie już dość gęste, wlać zimne mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wymieszać dodając pozostałą mąkę; rozwałkować ciasto na grubość ok 6mm i wykrawać ciasteczka; piec w temp. 180st ok 10 minut. pierniczki najlepiej smakują jeszcze na ciepło i długo nie twardnieją; można je przyozdobić według własnych upodobań.


smacznego! 






Naleśniki z ciasta szpinakowego



ciasto naleśnikowe: 
jedno opakowanie szpinaku
3 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
farsz: 
250 gram sera białego (najlepiej z ziołami)
 2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki
opcjonalnie trochę drobno posiekanej cebuli

przygotowanie:
Przygotować normalne ciasto naleśnikowe, dodając do niego szpinak i usmażyć naleśniki; podawać z serem białym i plasterkiem szynki

 gero apetito!


Zapiekane ziemniaki z serkiem wiejskim


składniki:
10 dużych ziemniaków 
opakowanie serka wiejskiego
papryka, rzodkiewka, kukurydza, szczypiorek
sól i pieprz do smaku

przygotowanie:
; ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, następnie zawinąć w folię i piec około godziny; z warzyw i serka przygotować twarożek; ziemniaki przeciąć na pół, wydrążyć i wypełnić serkiem - całość zapiekać jeszcze około 15 minut;

 доброго апетиту!


Omlet z brokułami

składniki: 
5 różyczek brokuła
5 dag sera żółtego
2 jajka
łyżka mąki
4 łyżki kukurydzy 

przygotowanie:
brokuły pokorić i ugotować al dente; ser żółty zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z jajkami roztrzepanymi z mąką, doprawić do smaku solą (i ewentualnie pieprzem), dodać brokuły i kukurydzę, wymieszać; omlet smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle; można podawać z płatkami migdałów

 poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...