wtorek, 7 grudnia 2010

Świąteczne pierniczki



składniki: 
1 kg mąki pszennej 
0,5 kg miodu (może być sztuczny) 
1 kostka margaryny 
20 dag cukru (niepełna szklanka) 
2 całe jajka 
szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
opakowanie przyprawy piernikowej

przygotowanie: 
margarynę, miód i cukier roztopić i chwilę pogotować na wolnym ogniu; odstawić i przestudzić. gdy masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca wsypać przyprawę piernikową, wbić całe jajka i mieszając dosypywać mąkę (uwaga, nie można tu użyć miksera); w czasie mieszania z mąką gdy będzie już dość gęste, wlać zimne mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wymieszać dodając pozostałą mąkę; rozwałkować ciasto na grubość ok 6mm i wykrawać ciasteczka; piec w temp. 180st ok 10 minut. pierniczki najlepiej smakują jeszcze na ciepło i długo nie twardnieją; można je przyozdobić według własnych upodobań.


smacznego! 






5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świąteczne pierniczki to niekończąca się przyjemność!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiłam własną przyprawę piernikową i zagniotłam ciasto na piernik staropolski, które bedzie teraz ddojrzewać przez najbliższe 3tyg! Nie mogę doczekać się efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą leżeć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Pierniczki super właśnie zrobiłam. Szybko się je robi i jest przy nich dużo fajnej zabawy dla dzieci. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...