składniki:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg miodu (może być sztuczny)
1 kostka margaryny
20 dag cukru (niepełna szklanka)
2 całe jajka
szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy piernikowej
przygotowanie:
margarynę, miód i cukier roztopić i chwilę pogotować na wolnym ogniu; odstawić i przestudzić. gdy masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca wsypać przyprawę piernikową, wbić całe jajka i mieszając dosypywać mąkę (uwaga, nie można tu użyć miksera); w czasie mieszania z mąką gdy będzie już dość gęste, wlać zimne mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wymieszać dodając pozostałą mąkę; rozwałkować ciasto na grubość ok 6mm i wykrawać ciasteczka; piec w temp. 180st ok 10 minut. pierniczki najlepiej smakują jeszcze na ciepło i długo nie twardnieją; można je przyozdobić według własnych upodobań.
smacznego!
smacznego!
Pysznie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują ;)
OdpowiedzUsuńŚwiąteczne pierniczki to niekończąca się przyjemność!:)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam własną przyprawę piernikową i zagniotłam ciasto na piernik staropolski, które bedzie teraz ddojrzewać przez najbliższe 3tyg! Nie mogę doczekać się efektów :)
OdpowiedzUsuńmuszą leżeć?
OdpowiedzUsuńWitam. Pierniczki super właśnie zrobiłam. Szybko się je robi i jest przy nich dużo fajnej zabawy dla dzieci. Polecam
OdpowiedzUsuń