wtorek, 29 października 2013

Zdrowa domowa nutella z kaszy jaglanej


Cześć! Do tego przepisu zabierałam się chyba z 2 miesiące. Lubię kaszę jaglaną na słodko w postaci puddingu i czułam, że to również będzie strzał w 10. Nie sięgałam po nutellę zbyt często, a po lekturze serii artykułów Facet na tropie - uważaj co jesz krem czekoladowy nie ląduje nigdy w moim koszyku, dlatego zdrowa alternatywa od razu wydała mi się bardzo kusząca. Krem wyszedł idealny - mało słodki i bardzo czekoladowy. Świetnie nadaje się do naleśników, ciast czy kanapek. Jutro spróbuję dodać go do owsianki ;) Przepis znalazłam u niezawodnej Natalii z Poezji Smaku. Smarowidło można przechowywać 7 dni w lodówce, a z podanej proporcji wychodzi 2 małe słoiczki kremu.

Składniki:

1/2 szklaki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 roztopionej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki miodu lub brązowego cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę przelać na sitku wrzątkiem, następnie wrzucić do gotującej się wody (1 szklankę), osolić szczyptą soli i gotować około 7-8 min. Przykryć i odstawić na 30 min aż kasza zmięknie. Po tym czasie dodać mleko i zmielić na gładką masę. Następnie dodać wszystkie składniki i dalej miksować aż krem będzie aksamitny - u mnie trwało to dość długo i robiłam przerwy (blender ręczny). Krem gotowy! Polecam i smacznego!


Wspominałam Wam ostatnio na Fejsie, że byłam we wspaniałym miejscu na kawie z koleżanką. Nie mam pojęcia czy jedzonko jest tam smaczne, ale ogródek jest przepiękny. Ciężko uwierzyć, że to ścisłe centrum Krakowa: MEHO CAFE na ul. Krupniczej.


Jeżeli podobał Ci się ten post i masz ochotę na więcej, to będzie mi szalenie miło, jeżeli odwiedzisz mnie także na Facebooku:)

18 komentarzy:

  1. Cieszy fakt, że ktoś pomyślał o stworzeniu zdrowej alternatywy dla popularnego kremu Nutella. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można nie dodawać do nutelli masła orzechowego?albo można czymś zastąpić ten składnik?bo chyba jegobrak nie mieni diametralnie smaku?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Może warto wtedy użyć czekoladę z kawałkami orzechów i dołożyć łyżkę zwykłego miękkiego masła, żeby nutella była bardziej kremowa?
      Czekam niecierpliwie na relację ;))
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Już zapisane na mojej liście "do zrobienia" :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na coś słodkiego do kanapki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy krem z jaglanki, na czekoladowo - zdecydowanie warty wypróbowania :) o niebo lepszy od nutelli, za którą w ogóle nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaglana jest świetna, wszystko z nią wychodzi super

      Usuń
  6. takie fajne miejsce na Krupniczej? muszę się tam wybrać!
    zaraz przeczytam ten artykuł, zaciekawiłaś mnie, bo niestety bardzo często sięgam po sklepową nutellę... Twoją z kaszy zrobię na pewno, polecam jeszcze nutellę z daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała seria artykułów jest bardzo ciekawa ;) A co do miejsca to jest fantastyczne, zwłaszcza w słoneczne dni;) Muszę spróbować takiej nutelli też.

      Usuń
  7. Bardzo się cieszę, że smakowała! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis fantastyczny, więc nie mogło być inaczej ;)

      Usuń
  8. Rewelacyjny pomysł! Jako uzależniona Od śniadań już nie mogę się doczekać żeby go przygotować i zjesc jako dodatek do owsianki, pancakes czy nawet jaglanki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owsianką jest rewelacyjna - dziś próbowałam ;)

      Usuń
  9. też miałam go robić i zapomniałam! OO.. Teraz na pewno już nie mogę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję i w najbliższym czasie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o cusownie tego nie slyszalam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...