Cześć! Do tego przepisu zabierałam się chyba z 2 miesiące. Lubię kaszę jaglaną na słodko w postaci puddingu i czułam, że to również będzie strzał w 10. Nie sięgałam po nutellę zbyt często, a po lekturze serii artykułów Facet na tropie - uważaj co jesz krem czekoladowy nie ląduje nigdy w moim koszyku, dlatego zdrowa alternatywa od razu wydała mi się bardzo kusząca. Krem wyszedł idealny - mało słodki i bardzo czekoladowy. Świetnie nadaje się do naleśników, ciast czy kanapek. Jutro spróbuję dodać go do owsianki ;) Przepis znalazłam u niezawodnej Natalii z Poezji Smaku. Smarowidło można przechowywać 7 dni w lodówce, a z podanej proporcji wychodzi 2 małe słoiczki kremu.
Składniki:
1/2 szklaki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 roztopionej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki miodu lub brązowego cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę przelać na sitku wrzątkiem, następnie wrzucić do gotującej się wody (1 szklankę), osolić szczyptą soli i gotować około 7-8 min. Przykryć i odstawić na 30 min aż kasza zmięknie. Po tym czasie dodać mleko i zmielić na gładką masę. Następnie dodać wszystkie składniki i dalej miksować aż krem będzie aksamitny - u mnie trwało to dość długo i robiłam przerwy (blender ręczny). Krem gotowy! Polecam i smacznego!
Wspominałam Wam ostatnio na Fejsie, że byłam we wspaniałym miejscu na kawie z koleżanką. Nie mam pojęcia czy jedzonko jest tam smaczne, ale ogródek jest przepiękny. Ciężko uwierzyć, że to ścisłe centrum Krakowa: MEHO CAFE na ul. Krupniczej.
Jeżeli podobał Ci się ten post i masz ochotę na więcej, to będzie mi szalenie miło, jeżeli odwiedzisz mnie także na Facebooku:)
Cieszy fakt, że ktoś pomyślał o stworzeniu zdrowej alternatywy dla popularnego kremu Nutella. Brawo!
OdpowiedzUsuńczy można nie dodawać do nutelli masła orzechowego?albo można czymś zastąpić ten składnik?bo chyba jegobrak nie mieni diametralnie smaku?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Może warto wtedy użyć czekoladę z kawałkami orzechów i dołożyć łyżkę zwykłego miękkiego masła, żeby nutella była bardziej kremowa?
UsuńCzekam niecierpliwie na relację ;))
Pozdrawiam serdecznie!
Już zapisane na mojej liście "do zrobienia" :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na coś słodkiego do kanapki:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdomowy krem z jaglanki, na czekoladowo - zdecydowanie warty wypróbowania :) o niebo lepszy od nutelli, za którą w ogóle nie przepadam...
OdpowiedzUsuńjaglana jest świetna, wszystko z nią wychodzi super
Usuńtakie fajne miejsce na Krupniczej? muszę się tam wybrać!
OdpowiedzUsuńzaraz przeczytam ten artykuł, zaciekawiłaś mnie, bo niestety bardzo często sięgam po sklepową nutellę... Twoją z kaszy zrobię na pewno, polecam jeszcze nutellę z daktyli :)
Cała seria artykułów jest bardzo ciekawa ;) A co do miejsca to jest fantastyczne, zwłaszcza w słoneczne dni;) Muszę spróbować takiej nutelli też.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowała! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny, więc nie mogło być inaczej ;)
UsuńRewelacyjny pomysł! Jako uzależniona Od śniadań już nie mogę się doczekać żeby go przygotować i zjesc jako dodatek do owsianki, pancakes czy nawet jaglanki ;D
OdpowiedzUsuńZ owsianką jest rewelacyjna - dziś próbowałam ;)
Usuńteż miałam go robić i zapomniałam! OO.. Teraz na pewno już nie mogę! :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu mi trzeba! :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję i w najbliższym czasie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńo cusownie tego nie slyszalam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń