Cześć! Jak się macie? Pogoda jest fantastyczna! Nie pamiętam czy kiedykolwiek zdarzyło mi się pod koniec października nie nakładać grubego jesiennego płaszcza. Taką jesień bardzo lubię;))) Mimo wszystko kolory na zewnątrz sprawiają, że mam ochotę na rozgrzewające dania z dużą ilością sezonowych warzyw. Dzisiejsza propozycja na obiad właśnie taka jest: sycąca, rozgrzewająca, kolorowa, pikantna i pyszna! Chorizo to idealna kiełbasa do zadań specjalnych - nadaje jedzeniu oryginalny smak, a biała fasola wcale nie musi być nudna i mdła. Najlepiej dać temu jednogarnkowcowi jeden dzień "odpocząć", jak wszystkie dania tego typu smakuje najlepiej na drugi dzień.
Składniki:
1 szklanka fasoli Jaś (namoczyć przez noc)
200 gram chorizo (u nas z Biedronki)
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
szczypta kminu rzymskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki
świeże zioła do posypania (pietruszka, bazylia)
tabasco - do smaku
Przygotowanie:
Fasolę zalać zimną wodą na noc, żeby napęczniała (woda ma przykrywać fasolę na 2-3 cm). Następnego dnia ugotować ją w tej samej osolonej wodzie (1 łyżeczka) do miękkości. Chorizo pociąć w cienkie plasterki i wrzucić na patelnie i podsmażać chwilę aż tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę, paprykę, paprykę w proszku i smażyć przez 1-2 mim. Dodać pomidory w puszcze, tymianek, liść laurowy i cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać fasolę i gotować wszystko około 20-30 min aż sos pomidorowy będzie gęsty, na sam koniec dodać sól, pieprz i kmin rzymski do smaku (ostrolubni dodają teraz tabasco) i odstawić do ostygnięcia. Im dłużej leży danie tym jest smaczniejsze, więc wcale mu nie zaszkodzi jeśli przygotujemy je wieczorem dzień wcześniej. Podawać posypane świeżymi ziołami!
Smacznego!
A jak Wam się podobało wczoraj na NajedzeniFest?
Ja zakochałam się w humusie z Hamsy <3
Lubię dania jednogarnkowe, szczególnie tak pyszne jak to :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki jednogarnkowiec :)
OdpowiedzUsuńDo niego koniecznie jeszcze hiszpańskie lekkie winko :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń