Cześć! Cukinia to bardzo śmieszne warzywo. Ma tyle zastosować, że można dostać zawrotu głowy. Nie dość, że stanowi nieodłączny element leczo, to świetnie nadaje się do makaronu czy placuszków. O cieście z dodatkiem cukinii słyszałam już od dawna, ale ciężko mi było wyobrazić sobie warzywo, które najbardziej komponuje się z czosnkiem, na słodko. Zachwalano je jednak tak intensywnie, że postanowiłam się skusić, a że cukinii nie przeszkadza susza i rośnie jak szalona, surowca miałam pod dostatkiem. Okazało się, że ciasto jest wyborne! Cudownie delikatne i puszyste. Moim zdaniem wcale nie czuć w nim cukinii, ale wszystkie dodane przyprawy. Ciasto piekłam już 3 razy, w różnych piekarnikach. Tylko raz wyszło delikatnie zakalcowate (mój domowy piekarnik nie radzi sobie z ucieranymi ciastami wcale), ale i tak bardzo smaczne. Gorąco polecam! Przepis pochodzi z bloga Arabeski.
Składniki:
2 szklanki tartej i odciśniętej cukinii
3 jajka
1 szklanka cukru (lub mniej)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklaki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki lub 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej i położyć na durszlaku, aby oddała nadmiar wody. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5-6 min). Dodać mąkę, sól, cynamon i proszek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać odciśniętą cukinię i kawałki czekolady i wymieszać z całym ciastem. Przełożyć to długiej keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 min w 200 stopniach, ale najlepiej czas dostosować do własnego piekarnika i "suchego patyczka".
Smacznego!
love las <3
Wygląda jak jeden wieeelki piegusek <3
OdpowiedzUsuńHmm mogłabyś podpowiedzieć ile mniej więcej trzeba cukinii kupić żeby wyszło dwie szklanki startej? Bo nie mam zielonego pojęcia... Z góry dzięki! :)
OdpowiedzUsuńCześć Koi!To jedna duża cukinia lub 2 małe ;) Nie mam pojęcia jak to wychodzi kilogramowo;) Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie Ci pyszne ;)
UsuńWygląda przepysznie :) Masz rację, cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń