wtorek, 20 sierpnia 2013

Zaskakujące cukiniowe ciasto

Cześć! Cukinia to bardzo śmieszne warzywo. Ma tyle zastosować, że można dostać zawrotu głowy. Nie dość, że stanowi nieodłączny element leczo, to świetnie nadaje się do makaronu czy placuszków. O cieście z dodatkiem cukinii słyszałam już od dawna, ale ciężko mi było wyobrazić sobie warzywo, które najbardziej komponuje się z czosnkiem, na słodko. Zachwalano je jednak tak intensywnie, że postanowiłam się skusić, a że cukinii nie przeszkadza susza i rośnie jak szalona, surowca miałam pod dostatkiem. Okazało się, że ciasto jest wyborne! Cudownie delikatne i puszyste. Moim zdaniem wcale nie czuć w nim cukinii, ale wszystkie dodane przyprawy. Ciasto piekłam już 3 razy, w różnych piekarnikach. Tylko raz wyszło delikatnie zakalcowate (mój domowy piekarnik nie radzi sobie z ucieranymi ciastami wcale), ale i tak bardzo smaczne. Gorąco polecam! Przepis pochodzi z bloga Arabeski.

Składniki:

2 szklanki tartej i odciśniętej cukinii
3 jajka
1 szklanka cukru (lub mniej)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklaki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki lub 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej i położyć na durszlaku, aby oddała nadmiar wody. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5-6 min). Dodać mąkę, sól, cynamon i proszek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać odciśniętą cukinię i kawałki czekolady i wymieszać z całym ciastem. Przełożyć to długiej keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 min w 200 stopniach, ale najlepiej czas dostosować do własnego piekarnika i "suchego patyczka". 


Smacznego!

love las <3

4 komentarze:

  1. Wygląda jak jeden wieeelki piegusek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm mogłabyś podpowiedzieć ile mniej więcej trzeba cukinii kupić żeby wyszło dwie szklanki startej? Bo nie mam zielonego pojęcia... Z góry dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Koi!To jedna duża cukinia lub 2 małe ;) Nie mam pojęcia jak to wychodzi kilogramowo;) Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie Ci pyszne ;)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie :) Masz rację, cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...