wtorek, 25 czerwca 2013

Otrębowe placuszki na serku wiejskim

Dzień dobry! A będzie jeszcze lepszy po zjedzeniu na śniadanie takich placuszków. Wspominałam Wam już wiele razy, że placuszki to nie jest moja najmocniejsza strona, ale po sukcesie penkejków na serku waniliowym postanowiłam spróbować jeszcze raz ze zdrowszą wersją. Trzeba uważać, żeby dopiec je w środku, ale ogólnie są bardzo smaczne i sycące. Idealnie pasują do nich sezonowe owoce.

Składniki:

1 opakowanie serka wiejskiego (200 gram)
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Serek wiejski zmielić w blenderze na gładką masę i dodać resztę składników. Odstawić na 10-15 minut aż otręby dobrze namokną. Smażyć na suchej, teflonowej patelni. Stosując radę relish it rozgrzałam mocno patelnię, następnie zmniejszyłam ogień na dość mały i przykryłam. W ten sposób placuszki były usmażone idealnie ;)


5 komentarzy:

  1. Przy suchej patelni teflon się niszczy. Dobrze jest posmarować choćby pędzelkiem, odrobiną oleju rzepakowego (ma neutralny smak, więc nie wpływa na potrawę, a jest najzdrowszym z olejów), wtedy patelnia posłuży na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-polecam różnego rodzaju konfitury itp dostępne na naszej stronce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych placuszków z serka wiejskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...