poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sałatka ze szparagami i nowy KUKBUK

Cześć! Sesja za nami, więc nadrabiamy blogowe zaległości. Sezon na szparagi już się powoli kończy, ale ten przepis jest zdecydowanie wart wypróbowania. Taka sałatka idealnie nadaje się na lekki obiad, kiedy odczuwalna temperatura to 36 stopni. Myślę, że bez takiej temperatury też będzie świetnym rozwiązaniem. Wyjątkowo smakowały mi w tej sałatce grzanki, które dzięki parmezanowi stały się bardzo aromatyczne. 

Składniki: (2 porcje)

3 garście sałaty (roszponki, lodowej, strzępiastej)
12-14 szparagów
4 rzodkiewki
2 jajka
4 łyżki oliwy
2 kromki pieczywa
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy francuskiej


Przygotowanie:

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe części. Gotować 5-6 minut na parze aż będą miękkie, na koniec delikatnie je posolić. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Chleb pokroić na kostki, polać delikatnie 2 łyżkami oliwy i posypać parmezanem, a następnie podsmażyć na złoto. Na talerzu układać porwaną na kawałki sałatę, pokrojone rzodkiewki, szparagi i grzanki. Polać sosem z 1 łyżki octu, 1 oliwy i musztardy. Na koniec usmażyć na oliwie jajko sadzone, posolić i ciepłe położyć na sałatce. Płynny środek rozleje się po sałacie. Bardzo pyszne


Przepis pochodzi z najnowszego KUKBUKa. Muszę przyznać, że po raz pierwszy skusiłam się na zakup tego magazynu, poprzednie numery tylko przeglądałam. Zdjęcia są piękne, idealne kolory i kompozycje, artykuły czyta się z zapartym tchem, a wśród przepisów można znaleźć zawsze modne klasyki i te zupełnie innowacyjne. Jedyne co mogłabym KUKBUKowi zarzucić to trochę zbyt nachalne reklamowanie wegetarianizmu. Całe szczęście temat numeru to SZTUKA MIĘSA, więc znalazłam coś dla siebie. 


Znacie i czytacie ten magazyn? Jakie jest Wasze zdanie na jego temat? Jestem bardzo ciekawa

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...