Składniki:
1
opakowanie serka waniliowego
½
szklanki mąki (przesianej)
½
łyżeczki sody
2
duże jajka
Olej
do smażenia
1
łyżeczka esencji waniliowej
Owoce,
dżem do podania
Przygotowanie
Wszystkie
składniki dokładnie zmiksować na puszystą masę i smażyć na niewielkiej ilości
rozgrzanego oleju. Wyszło 8 bardzo puszystych i pachnących wanilią placuszków.
Doskonale smakowały z musem z czarnych porzeczek i bananami.
Nie za
bardzo umiem smażyć pancakes. Zazwyczaj je przypalam, w środku są surowe, a na
zewnątrz spalone. Poza tym zazwyczaj są po prostu brzydkie ;/ więc potwornie
mnie to demotywuje. Z tymi placuszkami na szczęście było inaczej. Poza tym nie
czuć w nich sody co bardzo mi odpowiada, ponieważ jej posmak zwyczaj mnie
drażni. Dla fanów pulchnych naleśników
nie potrzeba więcej rekomendacji.
Bardzo
kocham śnieg za oknem i mróz szczypiący w policzki, toteż nie obędzie się dziś
bez długiego spaceru.
Jak one wspaniale wyglądają :) Takie placuszki na serku muszą być bardzo delikatne i kremowe w smaku.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, jeśli masz problemy ze smażeniem pancakes, polecam smażenie na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni. Jeśli robisz inaczej, szybciej się zwęglą, ale środek pozostanie właśnie surowy.
UsuńByły puszyste jak chmurki ;)
Usuńdziękuję za podpowiedź, spróbuję tego sposobu.
Usuńswoje smażę na malutkim ogniu pod przykryciem;D
OdpowiedzUsuńale ladniutkie!
też kiedyś zawsze przypalałam, nie mogłam odwrócić itp. ale doszłam do wprawy ;)
OdpowiedzUsuńgdzie można upolować wąsaty kubek ?
Zamawiałam go w sklepie z nadrukami ;)
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńopakowanie serka waniliowego..... takiego 100 ml, czy 500 ml, bo to jest duuuuża różnica
OdpowiedzUsuńStandardowe 150 ml
UsuńWyglądają przepysznie, takie puszyste, ja robię zwykłe pancakes, przekładam np.masłem orzechowym(crunchy z lidla), takie z serkiem koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy!
OdpowiedzUsuń