środa, 5 czerwca 2013

Okoń morski z ziołami


 
Cześć. Często jecie ryby? Próbuję wprowadzić dzień z rybą raz w tygodniu, ale z uwagi na mięsożerce w mieszkaniu i budowanie masy ryba może być tylko kolacją poprzedzoną najlepiej wielkim stekiem. Nie mam za dużo doświadczeń związanych z rybami, wcześniej za nimi nie przepadałam. Teraz staram się za każdym razem wybierać inny rodzaj, żeby poznać ich smak. Okoń morski wyglądał w sklepie bardzo elegancko i świeżo(we wtorki zawsze jest dostawa ryb w Biedronce), więc kupiłam go. Okazało się, że przepisów jest cała masa, postanowiłam znaleźć swój sposób. Wyszło bardzo smacznie, mięso z tej ryby jest delikatne i w połączeniu z sokiem z cytryny i ziołami smakuje świeżo i lekko. Idealnie komponuje się z sałatką z rukoli z sosem vinaigrette.

 


Składniki:

2 okonie morskie
1 łyżeczka posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanego oregano
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Ryby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę naciąć wzdłuż z obu stron w 4 miejscach. Środek ryby oraz nacięcia posypać pieprzem cytrynowym, najlepiej go wetrzeć. Zioła i czosnek posiekać razem i przygotować z nich papkę, którą następnie należy włożyć do środka ryby oraz w nacięcia. Odstawić na kilka godzin. Okonia posmarować delikatnie oliwą z dwóch stron i piec w worku około 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 min rozciąć worek. Podawać z plasterkami cytryny.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. o jej jak mogłaś spojrzeć mu w oczy, ja bym mu założyła przeciwsłoneczne - hmm może by tak coś z kolekcji Gucci...
    ale ogólnie to pyszniutko pyszniutko...;-) kocham rybki - JEŚŚĆĆ

    pozdrawiam
    gosiak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie wyglądał na nieszczęśliwego podczas konsumpcji ;D

      Usuń
  2. hahahahahaah spoko :-))))))
    gosiak

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) pyszniutko i zdrowo:) to mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany,on na mnie patrzy :D ale i tak zjadłabym go chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie obiad idealny - uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...