Cześć. Często jecie ryby? Próbuję wprowadzić dzień z rybą raz w tygodniu, ale z uwagi na mięsożerce w mieszkaniu i budowanie masy ryba może być tylko kolacją poprzedzoną najlepiej wielkim stekiem. Nie mam za dużo doświadczeń związanych z rybami, wcześniej za nimi nie przepadałam. Teraz staram się za każdym razem wybierać inny rodzaj, żeby poznać ich smak. Okoń morski wyglądał w sklepie bardzo elegancko i świeżo(we wtorki zawsze jest dostawa ryb w Biedronce), więc kupiłam go. Okazało się, że przepisów jest cała masa, postanowiłam znaleźć swój sposób. Wyszło bardzo smacznie, mięso z tej ryby jest delikatne i w połączeniu z sokiem z cytryny i ziołami smakuje świeżo i lekko. Idealnie komponuje się z sałatką z rukoli z sosem vinaigrette.
Składniki:
2 okonie morskie
1 łyżeczka posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanego oregano
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Ryby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę naciąć wzdłuż z obu stron w 4 miejscach. Środek ryby oraz nacięcia posypać pieprzem cytrynowym, najlepiej go wetrzeć. Zioła i czosnek posiekać razem i przygotować z nich papkę, którą następnie należy włożyć do środka ryby oraz w nacięcia. Odstawić na kilka godzin. Okonia posmarować delikatnie oliwą z dwóch stron i piec w worku około 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 min rozciąć worek. Podawać z plasterkami cytryny.
takiego z oczami. a fe! ;D
OdpowiedzUsuńo jej jak mogłaś spojrzeć mu w oczy, ja bym mu założyła przeciwsłoneczne - hmm może by tak coś z kolekcji Gucci...
OdpowiedzUsuńale ogólnie to pyszniutko pyszniutko...;-) kocham rybki - JEŚŚĆĆ
pozdrawiam
gosiak
W sumie nie wyglądał na nieszczęśliwego podczas konsumpcji ;D
Usuńhahahahahaah spoko :-))))))
OdpowiedzUsuńgosiak
wygląda świetnie:) pyszniutko i zdrowo:) to mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńO rany,on na mnie patrzy :D ale i tak zjadłabym go chętnie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie obiad idealny - uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuń