środa, 8 maja 2013

Najlepsze cytrynowe ciasto z oliwą z oliwek i maślanką


Cześć! Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie słoneczny i nie będzie burzy. Kiepsko znoszę ostatnio skoki ciśnienia i wypijam przemysłowe ilości kawy, co pewnie nie jest zbyt zdrowe. Dziś mam dla Was przepis na idealne cytrynowe ciasto, które jest puszyste, wilgotne i bardzo cytrynowe! Przepis jest tak dobry, że absolutnie nie chciałabym nic w nim zmieniać. Wszystkie smaki idealnie się komponują, a poza tym wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec. Nawet 5-latki poradzą sobie z takim zadaniem. Skorzystałam z przepisu Beatrice.



Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny*
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Mokre składniki dokładnie wymieszać i dodać suche. Ciasto przelać do płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 min w temperaturze 160 stopni. Polecam użyć średniej tortownicy lub innej kwadratowej, ale nie keksówki, bo ciasto nie wyrośnie i zrobi się ciężkie.  Po pieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Bajecznie prosty przepis.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. prezentuje się przepysznie, takie wilgotne i mocno cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Robilam juz ciasto na oliwie, ale wersja z maslanka szalenie mi sie podoba. Zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne :) Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  5. beznadzieja, tylko zepsute składniki, słodkie, zakalcowate i do dupy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...