Cześć! Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie słoneczny i nie będzie burzy. Kiepsko znoszę ostatnio skoki ciśnienia i wypijam przemysłowe ilości kawy, co pewnie nie jest zbyt zdrowe. Dziś mam dla Was przepis na idealne cytrynowe ciasto, które jest puszyste, wilgotne i bardzo cytrynowe! Przepis jest tak dobry, że absolutnie nie chciałabym nic w nim zmieniać. Wszystkie smaki idealnie się komponują, a poza tym wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec. Nawet 5-latki poradzą sobie z takim zadaniem. Skorzystałam z przepisu Beatrice.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny*
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mokre składniki dokładnie wymieszać i dodać suche. Ciasto przelać do płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 min w temperaturze 160 stopni. Polecam użyć średniej tortownicy lub innej kwadratowej, ale nie keksówki, bo ciasto nie wyrośnie i zrobi się ciężkie. Po pieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Bajecznie prosty przepis.
Smacznego!
prezentuje się przepysznie, takie wilgotne i mocno cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńSuper! Robilam juz ciasto na oliwie, ale wersja z maslanka szalenie mi sie podoba. Zapisuje do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne :) Polecam !
OdpowiedzUsuńbeznadzieja, tylko zepsute składniki, słodkie, zakalcowate i do dupy
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń