wtorek, 7 maja 2013

Gulasz wołowy


Lubię wołowinę. To bardzo smaczne i zdrowe mięso, więc szkoda, że tak mało jej jemy. Statystyczny Polak w ciągu roku zjada jej około 2 kilogramów, podczas gdy średnia dla krajów Unii jest około 5 razy wyższa. Niestety, wołowina w naszym kraju nie należy do tanich mięs. Poza tym, w Polsce nie ma tradycji hodowli ras mięsnych, więc to, co trafia do sklepów nie zawsze jest pierwszej jakości.
Warto jednak od czasu do czasu pozwolić sobie na krowie szaleństwo i zrobić np. taki gulasz z czerwonym winem.




Składniki:

pół kilo wołowiny (na gulasz dobra jest dość tłusta)
dwie czerwone papryki
duża cebula
ostra papryczka
szklanka czerwonego wytrawnego wina
słodka papryka
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
dwa ziela angielskie

Przygotowanie:

Mięso kroimy w dość grubą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy zbrązowieje ze wszystkich stron, zdejmujemy je i odkładamy do garnka, w którym będziemy dusić całość. Na patelni, na której smażyła się wołowina, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy posiekaną ostrą papryczkę i łyżkę słodkiej papryki. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wina, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na chwilę przed końcem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dopiero ostatnio na nowo odkryłam wołowinę i jestem nią zachwycona, muszę spróbować zrobić ten gulasz, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię gulasz bo to jedyny chyba obiad, który udaje mi się zrobić na więcej niż jeden dzień :) a wracając do Twojego przepisu - prezentuję się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...