Wspominałam już klika razy, że ostatnio zupełnie straciłam głowę dla ciast bez pieczenia. Nie zamierzam porzucić tradycyjnych ciast w żadnym wypadku, ale ciasto „na zimno” to miła odmiana i do tego bardzo prosta. Swojej fascynacji dałam upust już 2 razy. 3BIT i Banoffee były niesamowicie smaczne, ale chciałam znaleźć jakiś lekki zamiennik dla słodkiego karmelu. Wtedy przypomniałam sobie o swoim ulubionym deserze z zeszłej zimy i postanowiłam połączyć go z ciasteczkowym spodem. Efekt przerósł moje oczekiwania. Może nie jest to najbardziej eleganckie ciasto świata, ale idealnie nadaje się do popołudniowej kawy i pogaduszek z przyjaciółką. Polecam!
Składniki:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
(najlepiej domowego)
3 banany
1 duży grecki jogurt
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą
wanilią
200 gram herbatników (ja użyłam
wieloziarnistych)
3 łyżki masła w temperaturze
pokojowej
2 łyżki otrębów
Garstka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 25 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na pył, dodać masło
i otręby i dokładnie wyrobić, aż konsystencją będzie przypominać ciasto kruche.
Spód i brzegi (około 2 cm) wyłożyć masą ciasteczkową i odstawić do lodówki na
30-60 min. Następnie na ciasto wyłożyć dżem i pokrojone na plasterki banany.
Jogurt grecki zmiksować z żelatyną i cukrem, wyłożyć na ciasto. Całość posypać
uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Jeżeli podoba Wam się przepis, zachęcamy do polubienia bloga na Facebooku:)
rzeczywiście, ekspresowe!
OdpowiedzUsuńobłędne ciacho ;d
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia tego deserku, ale mam dwa pytania:
OdpowiedzUsuń1. Użyłaś otrębów w proszku?
2. W jakiej ilości wody rozpuszczasz żelatynę?
Użyłam zwykłych otrąb, ale myślę, że zwykłe płatki owsiane też się świetnie sprawdzą. Co do żelatyny, zawsze rozpuszczam 2 łyżeczki proszku w 2-3 łyżkach gorącej wody i intensywnie mieszkam. Dodałam do jogurtu gdy była chłodna i tężejąca i bardzo szybko rozmiksowałam. Koniecznie daj znać jak wyszło!
UsuńPozdrawiam ;)
Wyszło super :)
UsuńChyba zajrzę też do pozostałych przepisów ;)
Pozdrawiam!
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń