poniedziałek, 11 lutego 2013

Sałatka z pieczonych buraków z fetą, słonecznikiem i natką pietruszki



Uwielbiam sałatki! Jem je prawie codziennie, i zawsze dbam o to, żeby było w nich chociaż trochę sezonowych warzyw. Często na moim talerzu ląduje marchewka, kiszona kapusta i biała kapusta. Postanowiłam dziś wykorzystać dla odmiany pieczone buraki i swoją ukochaną natkę pietruszki. Wyszło cudownie, bardzo polecam, żeby przerwać sałatkową rutynę. Poza tym pięknie się prezentuje ;)

Składniki (3 porcje):
3 średnie buraki
1/2  natki pietruszki
garść prażonego słonecznika
garść kiełków brokułów
1/3 kostki sera feta
Na sos:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
pieprz

Przygotowanie:
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach około 60 min, aż będą miękkie, następnie przestudzić i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu. Całość posypać posiekaną natką pietruszką, kiełkami brokułów, prażonym na suchej patelni słonecznikiem i pokruszoną fetą. Do małego słoika wlać składniki na sos i dokładnie i energicznie wymieszać, przez to sos staje się kremowy i jednolity. Sałatkę tuż przez podaniem polać sosem i posypać świeżo mielonym pieprzem.
 

5 komentarzy:

  1. wspaniała sałatka, pożywna i przepyszna :) znam te numery z burakami (na szczęście)! wiele ciekawych przepisów na Twoim blogu, ładne zdjęcia, mniam mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię Twoje przepisy, bo nie są nadmiernie skomplikowane, więc i składniki mam zazwyczaj pod ręką by móc je przygotować. :) A sałatka bardzo dobra - muszę ją robić częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone buraki z fetą? muszę to spróbować, u mnie buraki są albo surowe albo gotowane:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...