sobota, 9 lutego 2013

Pyszna tarta z pieczoną papryką i serem pleśniowym


Mam ferie! Cały tydzień w domu, bardzo się cieszę. Będę mieć mnóstwo czasu, żeby utuczyć trochę mojego brata. Zaczynam od tarty, która chodziła mi po głowie od bardzo dawna. Chyba zobaczyłam ją w sierpniowej KUCHNI, ale miałam inne kulinarne priorytety. Dziś okazało się, że wszystkie potrzebne składniki mam w lodówce i bez wychylania nosa z domu mogę ją przygotować. Wyszła bardzo smaczna, skonsumowanie całej zajęło nam jakieś 10 min;) Pieczona papryka jest niesamowita, słodka i kremowa. Stanowi wspaniały duet z pleśniowym serem. Bardzo polecam!

Składniki:
Ciasto: klik!

Nadzienie:
2 czerwone papryki
1/2 krążka camembert
1/2 małej cebuli lub kilka plasterków białej części pora
kilka zielonych lub czarnych oliwek (opcjonalnie)
1/2 szklanki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
3 jajka
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz (dużo)
natka pietruszki 

Przygotowanie:
Ciasto przygotować jak w tym przepisie.
Umytą paprykę wrzucić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 min. Następnie włożyć papryki do plastikowej reklamówki, szczelnie zamknąć i po 5-7 minutach obrać ze skóry. Jest to banalnie proste! Ciastem wyłożyć formę około 25 cm i zapiec w piekarniku aż będzie rumiane (około 10 min). Paprykę i camembert pokroić na plastry i wyłożyć na ciasto. Posypać wszystko posiekaną cebulą i oliwkami, i porządnie popieprzyć. Do miseczki wlać jogurt i wpić jajka, dodać zioła, 1 łyżeczkę soli, dużo pieprzu i odrobinę posiekanej natki i zalewę wylać na ciasto. Zapiekać w piekarniku aż masa się zetnie. 

Smacznego!

A już jutro przepis na moją ulubioną pizzę, w końcu dziś międzynarodowy dzień pizzy!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...