piątek, 25 stycznia 2013

Quiche lorraine


Dawno nie było tutaj tarty. Kiedyś często przygotowywałam to danie, bo jestem wielką fanką cieniutkiego kruchego ciasta, jednakże od października mój kuchenny profil delikatnie się zmienił za sprawą jednego mięsożercy i tarty odeszły w zapomnienie. Postanowiłam jednak jakoś przekonać Tomka do tego dania za sprawą dwóch składników, które bardzo lubi : boczku i porów, no i wyszło super! Nie mogliśmy przestać sięgać po kolejne kawałki i na śniadanie zostały jedynie 2 małe trójkąciki, które również na zimno były pyszne.

Składniki:
Na ciasto:
1/2 kostki masła 
2 łyżki zimnej wody
3/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka mąki

Nadzienie:
20 dag chudego boczku
1 duży por lub 4-5 średnich cebul
3 jajka
szklanka kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
zielone oliwki*
sól, pieprz


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść w miseczce, uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową i wstawić na 1 h do lodówki.
Boczek pokroić w drobną kostkę, a pory w plasterki. Podsmażyć je razem na patelni, aż pory zmiękną, a boczek się odrobinę wytopi. na koniec smażenia dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Po tym czasie jajka rozmieszać w miseczce ze śmietaną, parmezanem, pietruszką, drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem, tak aby brzegi odstawały od dna około 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku aż będzie rumiane. Następnie wyłożyć na nie boczek z porami, oliwki, masę jajeczną i zapiekać aż jajka się zetną, czyli około 20-25 min.

*u nas tylko na połowie

4 komentarze:

  1. też lubię tarty, a zawsze można przemycić do nich mięso:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulla, masz rację. Następną planuję z wędzonym łososiem ;)

      Usuń
  2. tarty są przepyszne, szczególnie z mmmmięsem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Paulinko pyszności te twoje przepisy,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...