czwartek, 9 stycznia 2014

Zdrowy, wegetariański gulasz z cieciorką


Cześć! Czytający regularnie mojego bloga, pewnie doskonale wiedzą, że nie lubię mieszkać sama i tym bardziej, gotować tylko dla siebie. 

Czasem jednak jestem zmuszona spędzić kilka dni bez współlokatorów. Zapominam o istnieniu zapiekanek na Kazimierzu i przygotowuje coś dobrego w małej porcji. Narzuciłam sobie dyscyplinę po wakacjach, które spędziłam w Krakowie 2 lata temu. Jadłam prawie codziennie kurczaka z grilla, kuskus i pomidora. Brrrrrrr na samą myśl, aż cierpnie mi skóra! Nigdy więcej nudnych, samotnych obiadów!
W ten sposób powstało kilka ciekawych propozycji:



Aby nie dopadł mnie kulinarny marazm, nauczyłam się przygotowywać sobie samej ciekawe posiłki. To doskonały sposób, żeby wypróbować jakiś smak, zanim przygotuję coś dla innych.

Jeśli tak jak ja szukacie ciekawego obiadu dla 1 osoby polecam taki gulasz. Przynajmniej raz w tygodniu trzeba zrobić przerwę od mięsa i dostarczyć jakiś inny rodzaj białka. Cieciorka (lub fasola) nadają się do tego doskonale.
Zaletą tego dania jest bardzo niska cena. Koszt całkowity to około 7-8 zł.

Składniki:
1/2 kubka ugotowanej cieciorki (1/4 suchej)
1/2 czerwonej papryki
1 średnia marchewka
1 czerwona średnia czerwona cebula
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli (lub więcej jeśli lubimy ostre potrawy)
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 liść laurowy
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
cukier

Przygotowanie:
Cieciorkę wrzucić do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. W tym czasie podwoi swoją objętość. (Jeśli wpadniemy na pomysł zjedzenia gulaszu dopiero rano i wstawimy cieciorkę do wody w godzinach 7-15 też powinno wystarczyć). Gotować w tej samej wodzie z łyżeczką soli, aż będzie miękka. Około 20 min.
Marchewkę pociąć w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. 
Oliwę rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić marchewkę i smażyć przez około minutę. Następnie dodać pokrojoną paprykę, cebulę i podsmażać aż zrobią się szkliste. Dodać pomidory w puszcze, liść laurowy i tymianek i gotować na małym ogniu 10-15 min*, aż powstanie gęsty sos. Teraz należy dodać ugotowaną cieciorkę, szczyptę cukru (uwydatni smak pomidorów), sól i pieprz do smaku. Najlepiej gdy gulasz może przestygnąć. Podgrzany smakuje jeszcze lepiej.


Macie jakiś patent na bezmięsny, jednoosobowy obiad? 

*Czas gotowania można wydłużyć, jeśli marchewka będzie za twarda.

5 komentarzy:

  1. Pysznie :) Sałatki są dobrym pomysłem na jednoosobowy obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzinka uwielbia taki gulasz:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasze warzywne z cieciorką są boskie :)

    Ja na jednoosobowy obiad często przygotowuje jakiś makaron z szybkim pesto albo z warzywami jakie akurat posiadam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny ten przepis, będę dziś na nim bazować :) ale polecam jednak wylewać wodę, w której moczy się cieciorka. gdzieś czytałam, że do tej wody wydalane są z cieciorki jakieś związki powodujące wzdęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...