poniedziałek, 6 stycznia 2014

Placuszki owsiankowo-jabłkowe z jagodami goji i najbardziej efektywny dzień od początku roku

Cześć! Strasznie się smucę pod koniec każdego długiego weekendu. Obiecuję sobie zawsze, że nadrobię wszystkie zaległości na uczelni, odpiszę na wszystkie zaległe maile, przeczytam do końca artykuły i znajdę mnóstwo materiałów do pracy magisterskiej. W międzyczasie, pójdę też na imprezę, spotkam się z koleżankami, zrobię pranie, pójdę na trening i posprzątam całą garderobę.

Z natury jestem słabo zorganizowana, więc zazwyczaj nie udaje mi się spełnić chociaż połowy zadań z mojej listy. Tak też miało się tym razem, ale ta piękna poniedziałkoniedziela to jak na razie najbardziej produktywny dzień w roku! Udało mi się zrobić tyle rzeczy, że ciężko samej mi uwierzyć.

1. Przygotowałam prezentację na temat analizy polityk publicznych (bardzo interesujące)
2. Zrobiłam wielkie pranie ręczne
3. Umyłam lodówkę 
4. Przeczytałam prognozę na 2014 roku
5. Odpisałam na zaległe maile
7. Posprzątałam kuchnię
6. Napisałam przepis na placuszki na owsiance

Dużo, prawda?


Placuszki pojawiły się na fejsie 2 dni temu, polecam przygotować je w wolny dzień. Chyba, że rano macie dużo wolnego czasu. Placuszki i owsianka to moje ulubione śniadania, a razem stanowią jeszcze lepszą kompozycję. Dodałam jabłko i jagody goji, ale można je oczywiście zastąpić np. gruszką, bananem i żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami czy morelami. Ja wybrałam to, co akurat miałam w lodówce. 

Może do najśliczniejszych te placuszki nie należą, ale są bardzo sycące i smaczne. Trzeba je smażyć na brązowo na małym ogniu, wtedy będziemy mieć pewność, że są gotowe w środku. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym i miodem, bo nie są słodkie.

Składniki (2 porcje: 8-9 placków)

owsianka:
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka otrębów pszennych lub innych
1/2 jabłka startego na tarce jarzynowej (gruszki lub banana)
szczypta soli

dodatkowo:
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów
2 łyżki mąki pszennej lub razowej
1 jajko
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mielonego lnu
1 łyżka jagód goji (lub innych suszonych owoców)
1 łyżeczka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
2-3 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Przygotowujemy klasyczną owsiankę. Płatki i otręby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą nieco ponad linię płatków i zaczynamy gotować. Dodajemy starte jabłko i odrobinę soli i mieszkamy, aż owsianka będzie gęsta. Odstawiamy na kilka chwil do przestudzenia.

Kiedy owsianka będzie letnia dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste i klejące. Jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę więcej mąki, jeśli za geste trochę więcej mleka.

Patelnie skrapiamy kilkoma kroplami oleju i mocno rozgrzewamy, zmniejszamy ogień na średni i wykładamy placuszki, po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na brązowo.


Smacznego!

20 komentarzy:

  1. uwielbiam placuszki z owocami, skradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię z borówkami. Aż się rozmarzyłam na myśl o lecie!

      Usuń
  2. Przepieknie wygladaja:). Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, ale skąd ja mam wytrzasną jagódki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Jagody goji można zamówić przez internet lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Ja kupiłam je na Kleparzu, więc jeśli jesteś z Krakowa, na stoisku z przyprawami można je znaleźć! ^^

      Usuń
  4. Wow, ja miałam dzisiaj (znowu!) bardzo leniwy dzień :P
    Placuszki pyszne, jadłam owsiane, dodatek owoców sprawia pewnie, że są jeszcze smaczniejsze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wyglądają te placki :D
    Też dziwiłam się jak można do owsianki dodać marchewkę ? Spróbowałam i można :) Nawet jej nie czuć :) hehe może na początku zacznij od małej :). Dodatek marchewki w owsiance jest raczej po to aby zwiększyć jej objętość :) Niczym cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No mi też cięzko sie czesto zabarac do zaplanowanych zadań, więc doceniam Twój produktywny dzień ;D
    I placuszki widzę, że wyszły smakowite :)

    PS. w poprzednim poście podsunęłaś mi bardzo fajne jedno postanowienie na nowy rok i miłe spędzanie czasu - odwiedzanie min. raz w miesiącu nowej restauracji/knajpy z dobrym jedzonkiem. Pozwolę sobie spapugować, mój chłopak już się cieszy ;PP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knajpa to zawsze dobry pomysł. Można później utworzyć mapę z wartymi odwiedzenia miejscami ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. nieźle wyglądają a ja najbardziej lubię racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racuchy też są niczego sobie, ale niestety nie takie zdrowe ;)

      Usuń
  8. Placuszki pysznie się prezentują a ja... idąc w Twoje ślady umyję lodówkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. e tam, w placuszkach nie chodzi o wygląd, kształt, ale o smak! Chociaż szczerze? Twoje wyglądają bosko!
    No i z jabłkami i jagodami-obie te rzeczy baaardzo lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję^^ Jagody to dla mnie odkrycie, jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi smakowały!

      Usuń
  10. zasiadam do placuszków, zaraz kilka zniknie, ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Energetyczne śniadanie, ale w moim przypadku tylko na weekend, w tygodniu przestawiam budzik rano do granic przyzwoitości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny patent na placki, można wykorzystać niezjedzoną do końca owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...