Muszę Wam się przyznać, że wczoraj zafundowałam sobie samozwańczą niedzielę i nie poszłam na zajęcia. Cały tydzień żyję na wysokich obrotach i 1 dzień wagarów od obowiązków dobrze mi zrobił. Znalazłam wreszcie chwilę na poleniuchowanie (oczywiście zachowałam zdrowy rozsądek i o 17 dzielnie ćwiczyłam w klubie) oraz aromatyczne latte (mila odmiana oz zwyczajnej mocnej małej czarnej). Znalazłam też chwilę na królewskie śniadanie i to niezwykle pyszne.
O zaletach chrupiącego boczku niedługo opowie Wam moja koleżanka Ola, która wakacje spędziła w Nowym Jorku i przywiozła na moją gorącą prośbę całą masę kulinarnych wspomnień (ze szczególnym uwzględnieniem CRISPY BACON). A ja mogę tylko ochoczo przytaknąć, bo sama uwielbiam ten smakołyk. Szpinak jest zdrowy i pyszny, a jajko w koszulce wbrew pozorom zrobić można bardzo prosto, wystarczy tylko kilka trików. Mam nadzieję, że wkrótce się skusicie na takie śniadanie!
Składniki dla 2ch osób:
2 kromki dobrej jakości żytniego chleba
2 łyżki oliwy
2 garście szpinaku
1 ząbek czosnku
4 cienkie plastry wędzonego boczku
2 jajka
1 łyżeczka octu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelnie wlać łyżkę oleju i wrzucić drobno posiekany czosnek, dodać umyty szpinak sól i pieprz i blanszować przez chwilę 1-2 min i odłożyć na talerzyk. Na tej samej patelni położyć plastry boczku i smażyć z dwóch stron aż zrobią się rumiane.
W rondelku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę octu. Jajko wbić do filiżanki (lub innego małego naczynia), zamieszać intensywnie wodę, żeby powstał wir i energicznie wlać jajko, gotować około 1 min na średnim ogniu i wyjąć łyżką cedzakową. Jajka należy robić pojedynczo. Z chleba przygotować grzankę (można polać oliwą), położyć szpinak, plastry boczku i na koniec jajko w koszulce. Na koniec można delikatnie posypać jajko pieprzem.
Smacznego!
świetny pomysł na pożywne śniadanie:
OdpowiedzUsuń) właśnie się przymierzam do kupna tej książki:D
Pyszne śniadanie godne popełnienia :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł !
OdpowiedzUsuńMi też się podoba takie śniadanie! Jeszcze takiego nie widziałam, więc koniecznie będę musiała go spróboować.
Usuńcześć Misiaczka!
UsuńDzięki za komentarz. Jajka w koszulce są najlepsze na świecie. Jutro zafunduję sobie coś podobnego, ale z awokado!
Pozdrawiam,
Paulina
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń