Cześć! Darzę wyjątkowym uczuciem klasycznego tatara. Od bardzo dawna zajadam się tym smakołykiem, niestety odkąd nie mieszkam już w domu okazja do tego nie zdarza się zbyt często. Na festiwalu NAJEDZENIFEST zobaczyłam stoisko z różnymi rodzajami tatarów na kanapkach. Po solidnej porcji humusu od Hamsy nie zmieściłam już kanapki z tatarem z łososia.
Tatar z łososia? Brzmi wspaniale. Od razu po przyjściu do domu przeszukałam sieć i znalazłam odpowiedni przepis. Po małych modyfikacjach przygotowałam wspaniałą i bardzo zdrową elegancką przystawkę.
W naszej diecie codziennej zazwyczaj jest za mało kwasów omega-3 i omega-6 dlatego łososia i awokado powinnyśmy jeść często. Dodatkowo jedząc te dwa produkty dostarczamy sobie całą masę witamin z grupy A i B, witaminę D, wapń i fosfor, więc wzmacniamy kości, poprawiamy wzrok i obniżamy poziom tłuszczu we krwi.
Kolejną wspaniałą zaletą tej potrawy jest niesamowity i bardzo ciekawy smak. Jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości lub też zjeść ciekawą niecodzienną kolację zapraszam po przepis.
Składniki:
100 gram łososia wędzonego na zimno
1 pęczek szczypiorku lub 1 dymka
1/2 ogórka kiszonego lub 1 mały
1 dojrzałe awokado
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Łososia, szczypiorek, i ogórka posiekać bardzo drobno i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę i dużo pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 h, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem awokado pociąć na kawałeczki, skropić obficie sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Z łososia uformować krążek, posypać awokado i podawać z pieczywem.
Smacznego!
Łosia, szczypiorek, i ogórka posiekać bardzo drobno ... biedny ten łoś :D Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń