Dzień dobry! Chciałabym, żeby jesień była cały czas taka jak dziś! Jest ciepło, słonecznie i pięknie. Od momentu kiedy obudziło mnie słońce mam świetny humor, dodatkowo wybieram się na pierwsze zajęcia fitness w tym roku akademickim w nowym klubie i czuję się bardzo podekscytowana. Poza tym moje wczorajsze marchewkowe ciasto wyszło idealne! Zawsze marzyłam o osiągnięciu takiego efektu, więc przepis zdecydowanie wart jest wykorzystania. Doskonale czuć orzechy (pierwszy raz z mojego sadu), rodzynki i aromatyczne, korzenne przyprawy. Ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Idealne do kawy w taki piękny dzień jak dziś (w mniej piękny pewnie też)
Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka cukru (może być brązowy)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki tartej marchewki (2 duże)
1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 min), ciągle miksując dodawać partiami olej (ja dzieliłam na 3 części). Teraz należy wyłączyć mikser i wszystko mieszać łyżką. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i startą na drobnych oczkach marchewkę (lub zblendowaną - ten sposób jest dużo szybszy i nie wymaga żadnego wysiłku) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm, ale mogą być też keksowki) i wstawić do piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec około 60 min. Po tym czasie zostawić ciasto na chwilę w piekarniku otwartym - około 30 min, a następnie ostudzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem lub frostingiem z serka kanapkowego.
Smacznego!
Pyszne, aromatyczne ciasto ;) czego chcieć więcej w tak piękny dzień? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmarchewkowe ciasto jest moim ulubionym!
OdpowiedzUsuńCudne :) Idealnie jesienne :)
OdpowiedzUsuńJa od jutra będę znowu się fitnesować, i też jestem podekscytowana ;)
smakowicie wygląda na pewno spróbuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjadłam w sobote przepyszne polecam puszyste lekkie pycha
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń