Cześć! Mam nadzieję, że wszyscy przeczytali ciekawą infografikę o zaletach śniadania, która pojawiła się na facebooku. Jeśli nie, serdecznie zapraszam do lektury ;) Poza słodkimi owsiankami i placuszkami omlet to moje najczęstsze śniadanie. Praktycznie wszystkie składniki świetnie się komponują z taką formą jajek. Omlet z zielonym pesto, z suszonymi pomidorami, z brokułami i fetą to dla mnie śniadaniowa rutyna. Postanowiłam porzucić dotychczasowe sposoby i spróbować czegoś nowego. Sezon grzybowy nadal trwa, a ja cały czas mam przeczucie, że nie wykorzystuję go w pełni. Czym prędzej pobiegłam do sklepu po kurki i ser, zasięgnęłam rady Kwestii Smaku i moje dzisiejsze śniadanie było cudnie jesienne! Wspaniała kompozycja smaków pozwoliła mi zapomnieć o głodzie na bardzo długo i dodała mnóstwo energii. Szkoda, że kurkami nie można się delektować cały rok...
Składniki:
2 jajka
100 gram kurek (1/2 szklanki)
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 18% lub gęstego greckiego jogurtu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki masła
sól, pieprz (dużo)
15-20 dag sera camembert (1/4 krążka)
świeża pietruszka (lub bazylia) do posypania
Przygotowanie:
Kurki umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć i pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać drobno i dodać do kurek. Rozgrzać masło, wrzucić grzyby i czosnek i podsmażać około 1 min. Zdjąć z patelni.
Jajka rozbełtać ze śmietanką, dodać sól, pieprz (dużo!) i tymianek. Na tej samej patelni dodać pozostałe masło, i wylać jajka - średni ogień. A teraz wszystko zależy od naszych omletowych upodobań i zdolności. Ja zazwyczaj zostawiam jajka aż się zetną bez mieszania. Dziś postanowiłam wykorzystać metodę francuskich szefów kuchni i zcięte brzeżki omletu przesuwałam do środka, żeby zrobił się puszysty.
Na koniec położyć na jajkach grzyby i ser, wyłączyć gaz i jeszcze na chwilę przykryć, żeby ser się rozpuścił. Przełożyć na talerz - u mnie niestety niezbyt efektownie, koniecznie posypać ziołami i zajadać - bo to gwarantuje powodzenie w całym dniu!
wow, rzeczywiście miałaś mistrzowskie śniadanie :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń