Cześć!
Good to be back, tak sądzę. Tydzień temu byłam na najfajniejszych wakacjach w
moim życiu. Przez całe życie byłam fanką morza i wakacji nad wodą. Nigdy nie
leżę plackiem na plaży, ale chodzenie brzegiem morza jest cudowne. W tym roku
po raz pierwszy spędziłam 6 dni na pieszych wycieczkach po Tatrach i zakochałam
się. Nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknych i wzruszających widoków.
Wrzucam Wam kilka zdjęć, żeby rozbudzić apetyt na taki urlop. 3,5 h pod górę to
wcale nie jest tak dużo ;)
Dziś mam
dla Was przepis na pieczonego kurczaka. Nie mam wielkiego doświadczenia w tej
materii, właściwie bardzo powoli szukam odpowiedniego sposobu. Jest bardzo
smaczny i soczysty, a z pieczonymi warzywami smakuje idealnie.
Składniki:
1,5 kg
kurczaka (całego lub części)
2 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka młotkowanego pieprzu
1 łyżka musztardy ostrej
2 ząbki posiekanego czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
2 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka młotkowanego pieprzu
1 łyżka musztardy ostrej
2 ząbki posiekanego czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
Nadzienie:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 małe kwaśne jabłko
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 małe kwaśne jabłko
Warzywa:
3 cebule
2 papryki
2 marchewki
1 mała cukinia
1 szklanka pomidorków cherry lub 4-5 dużych mięsistych pomidorów
2 papryki
2 marchewki
1 mała cukinia
1 szklanka pomidorków cherry lub 4-5 dużych mięsistych pomidorów
Przygotowania:
Kurczaka
umyć i osuszyć. Odciąć kuper (podobno gdy się go zostawi kurczak robi się
gorzki). Obsypać go mocno solą, również w środku. Następnie przygotować marynatę – ma mięć konsystencję gęstej pasty.
Nasmarować kurczaka dokładnie z dwóch stron i nafaszerować cebulami, jabłkiem i
czosnkiem. Odstawić na godzinę (ale nie do lodówki, mięso do pieczenia ma być w
temperaturze pokojowej). Ułożyć w formie do pieczenia, położyć obok pokrojone
cebule, papryki i marchewki i posypać je solą i pieprzem i skropić oliwą.
Naczynie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, przykryć folią
aluminiową i piec około godzinę.
Następnie zdjąć folię, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidorki i piec
kolejne 30 min aż kurczak będzie miękki.
Wyjąć z piekarnika, polać kurczaka sosem który powstał na dnie naczynia,
pociąć a kawałki i podawać z pieczonymi warzywami. Można posypać posiekaną
pietruszką. Smacznego
Mniam ! Super apetyczny kurczaczek !
OdpowiedzUsuń