wtorek, 23 lipca 2013

Serowe placuszki z borówkami

Ostatnio straszna ze mnie plackarą i jadłabym placuszki cały czas. Smażenie penkejków idzie mi coraz lepiej, dlatego częściej serwuje sobie takie śniadania. A może serwuję sobie częściej takie śniadanie i dlatego smażenie penkejków idzie mi coraz lepiej? Hmmm...W każdym razie uważam, że to grzech nie dodawać choć odrobiny pysznych letnich owoców do każdego posiłku.. Placuszki z białego sera z dodatkiem płatków owsianych i owoców to pełnowartościowe śniadanie z dużą ilością białka. Poza tym są przepyszne i bardzo sycące. Można pominąć owoce w cieście i dodać je jedynie to dekoracji, wszystko zależy od naszych upodobań. Do swoich placków dodałam kwaśny jogurt, który idealnie kontrastuje ze słodkimi owocami i serem. 

Składniki:

100 gram sera białego
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
kilka kropel oleju rzepakowego
garść borówek (opcjonalnie)

dodatkowo:
jogurt i maliny do podania


Przygotowanie:

Otręby i płatki owsiane zmielić na pył w blenderze. Wrzucić do miseczki dodać jogurt, rozgnieciony dokładnie ser biały, jajko, mąkę i miód i odstawić na 10 min. W tym czasie zrobić sobie szybki i lekki makijaż (jest 7 rano, nie wolno przesadzać z kosmetykami ). Kiedy wyglądamy już zjawiskowo pora zabrać się za smażenie placuszków. Teflonową patelnie skropić delikatnie olejem i mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć ogień na średni i smażyć placki wielkości łyżki stołowej- im mniejsze tym łatwiej nam będzie je przewrócić na drugą stronę. Gdy placki smażą się z jednej strony można "powtykać" w nie owoce i przekręcić. Z podanej porcji wychodzi około 7-8 malutkich placuszków.

Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...