Cześć. Ostatnie upały to straszny dramat. Przez cały weekend nie wyściubiłam nosa z domu, poza krótkimi momentami kiedy brak lodów i wody mineralnej zmusił mnie do krótkiej wizyty w Tesco. Przy okazji chłodziłam się przy lodówkach przez kilka dobrych minut. A właściwie największą miałam ochotę, żeby położyć się na półce z kostkami masła i zrobić sobie kołderkę z worków mleka.
Mało produktywny weekend był mimo wszystko bardzo przyjemny. Obejrzałam sporo ulubionych filmów, w myśl zasady, że najlepiej lubi się to co się zna, ale też kilka nowości. Pomiędzy łzami wzruszenia nad losem Anastazji, a śmiechem wywołanym podniosłymi momentami ostatniej części Zmierzchu zdecydowałam się w najbliższych dniach zrobić chłodnik, który rzucił mi się już jakiś czas temu w oczy. O zaletach awokado można się rozpisywać na miliony stron, oczywiście ogromnej ilości witamin zawiera zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A poza tym jest po prostu przepyszne! Z jogurtem greckim, szczypiorkiem i czosnkiem to danie idealne na tropikalne upały. Doskonale będzie smakować z kromką ciemnego pieczywa.
Mało produktywny weekend był mimo wszystko bardzo przyjemny. Obejrzałam sporo ulubionych filmów, w myśl zasady, że najlepiej lubi się to co się zna, ale też kilka nowości. Pomiędzy łzami wzruszenia nad losem Anastazji, a śmiechem wywołanym podniosłymi momentami ostatniej części Zmierzchu zdecydowałam się w najbliższych dniach zrobić chłodnik, który rzucił mi się już jakiś czas temu w oczy. O zaletach awokado można się rozpisywać na miliony stron, oczywiście ogromnej ilości witamin zawiera zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A poza tym jest po prostu przepyszne! Z jogurtem greckim, szczypiorkiem i czosnkiem to danie idealne na tropikalne upały. Doskonale będzie smakować z kromką ciemnego pieczywa.
Składniki:
1 dojrzałe awokado (bez ciemnych plam)
1 ogórek szklarniowy, około 20 cm
300 gram jogurtu greckiego
sok 1 limonki
2 ząbki czosnku
4 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
pestki słonecznika lub dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado obrać, skropić limonką i wrzucić do wysokiej miski. Dodać ogórka, drobno posiekany czosnek i połowę szczypiorku, jogurt i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać sól i pieprz i wstawić na co najmniej 30 min do lodówki lub na 10 do zamrażalnika. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
smacznego!
Oj tak, weekendowe upały nie tylko Tobie dały popalić ;)
OdpowiedzUsuńA przepis super! I jogurt grecki <3 mmm... szkoda, że tak późno go odkryłam. Jak tylko dorwę awokado to spróbuję swoich sił z tym przepisem.
Jeszcze spytam nieśmiało ;> Jakiej firmy jogurtu używasz? Bo wciąż szukam tego naj.:D
Cześć! Bardzo przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale mam słaby dostęp do internetu. Najbardziej ze wszystkich jogurtów świata uwielbiam Bałkański z Maluty. Jest wspaniale gęsty i kremowy i delikatnie kwaśny. Świetnie sprawdza się na słodko - jako podstawa do kremu i do chłodnika. Poza tym można też zrobić z niego ayran, idealnie orzeźwiający na lato. Pozdrawiam serdecznie! ;)
UsuńJak pięknie podane :) Chętnie wypróbuję przepis, bo zbliża się kolejna fala upałów chyba :P
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podane :) Chłodnik musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚliczne to jak nie wiem co:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń