poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tarta z kremem z białej czekolady, mascarpone i truskawkami


To oficjalne. Pozostaje w związku z białą czekoladą i mam nadzieję, że pozostanę w nim na lata. Muffinki z białą czekoladą posmakowały mi tak bardzo, że na drugi dzień postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania pysznego kremu do tarty. Ciasto jest banalnie proste i nie jest pracochłonne dzięki czemu przypadnie do gustu ludziom, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni. Jeśli nie mamy piekarnika do przygotowania spodu tarty można użyć ciasteczek- w ten sposób. Do tego lekkiego i słodkiego kremu świetnie będą pasować wszystkie sezonowe owoce. Wybrałam truskawki, bo już są tak pyszne, że nie mogę się im oprzeć. Pamiętajcie jednak, żeby nie kupować truskawek w Tesco, są okropnie twarde, kwaśne i psują się jeszcze w opakowaniu. Zdecydowanie lepiej zapłacić odrobinę więcej i kupić koszyczek na targu. No chyba, że mamy już nóż na gardle... ;) Miłego tygodnia! Trzymajcie za mnie kciuki w tym tygodniu, sesja się właśnie zaczyna;(

Składniki:

na ciasto:
1 szklanka przesianej mąki tortowej
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

krem:
1/2 tabliczki białej czekolady (lub więcej jeśli lubimy bardzo słodkie kremy)
1 opakowanie serka mascarpone

dodatkowo:
2-3 garście truskawek
uprażone płatki migdałowe (1 łyżka)
listki mięty


Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić na 1 h do lodówki lub 20 min do zamrażalnika. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę o średnicy około 20-23 cm, zrobić widelcem dziurki i wstawić do piekarnika na 20-25 min aż ciasto będzie złote i przestudzić na kratce. Uwaga ciasto jest bardzo kruche i można łatwo je połamać.

Czekoladę rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Dodać serek i zmiksować na gładką masę, a następnie przełożyć na zimne ciasto. Poukładać truskawki podzielone na 4, posypać uprażonymi na suchej patelni  migdałami i udekorować listkami mięty.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty, szczególnie takie z dużą ilością świeżych owoców. Twoja jest wspaniała!
    Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog Awards. Znajdziesz szczegóły tutaj: http://sosweetsospicy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-awards.html. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem raczej nowicjuszem, także będę wdzięczna jeszcze za informację w jakiej temperaturze ma się ciasto piec. Spróbuje to zrobić przy najbliższej okazji bo wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Koi. Mam piekarnik gazowy, więc nie pokazuje bardzo dokładnie temperatury. Myślę, że 170-180 stopni to będzie dobra temperatura ;)

      Usuń
  3. Obłęd smaków :) To musi być przepyszne!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudo nad cudami, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie robię ją dla chłopaka. Mam nadzieje że będzie zadowolony, bo jak nie to moja przyjaciółka już na nie czyha :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...