czwartek, 20 czerwca 2013

Ryż z truskawkami - smaczna klasyka


Szczerze mówiąc, nie mam ostatnio czasu na gotowanie. Gubię go gdzieś pomiędzy pracą, a sesją na studiach. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest idealny na takie dni, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. A poza tym, kto nie lubi ryżu z truskawkami?

Składniki:
woreczek ryżu na osobę
mleko (szklanka ryżu - dwie szklanki mleka)
garść truskawek
sól, cukier
łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Ryż wysypujemy z woreczka i zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę esencji waniliowej i gotujemy na wolnym ogniu. Ryż należy bardzo często mieszać i uważać, żeby nie zaczął się przypalać. W razie potrzeby dolewamy mleka. Powinien być gotowy po około 20 minutach.
Truskawki wrzucamy do blendera i miksujemy, jeżeli potrzeba - dosładzamy. Gotowy ryż podajemy w miseczkach i polewamy truskawkami. Jeżeli trochę nam ich zostanie, dolewamy do nich wody gazowanej  i mamy pyszny i orzeźwiający napój:)

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...