niedziela, 9 czerwca 2013

Muffinki z białą czekoladą i suszoną żurawiną


Dzień dobry! Jak się macie w niedzielne przedpołudnie? Wreszcie za oknem słońce, które zachęca do długich spacerów, a przed nosem sterta notatek na egzaminy. Dziś przepis na bardzo szybkie i pyszne muffiny. Zgodnie z radą mojej dobrej koleżanki nie miksowałam składników, tylko delikatnie wymieszałam je łyżką przez co czas przygotowania skrócił się do minimum. Nie lubiłam białej czekolady, ale od tego wypieku się w niej zakochałam. Idealne połączenie z kwaśną suszoną żurawiną. Kto ma ochotę?


Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru (lub mniej)
1 jajko
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
1/3 roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady białej
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Składniki połączyć w misce, na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę. Wypełnić papilotki w 3/4 i piec około 25 min (lub mniej) w rozgrzanym do 160-170 stopni piekarniku. Mnie wyszło 6 bardzo dużych muffinek ;)


Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...