niedziela, 26 maja 2013

Zielone pesto z rukoli i bazylii - pomysł na szybki obiad


Dzień dobry! Witam wszystkich bardzo serdecznie w niedzielne popołudnie. Przepis czeka już od połowy zeszłego tygodnia, ale nie miałam czasu, żeby go Wam wcześniej pokazać. Uwielbiam każdy rodzaj pesto, odkąd dowiedziałam się, że ten aromatyczny sos przygotowuje się w bardzo prosty sposób, kombinuję na wszystkie sposoby. Świetnie nadaje się do makaronu, faszerowania mięsa, kanapek i pizzy. Dzisiaj podaję idealne proporcje na zielone pesto. Można do niego dodać dowolne dodatki: upieczonego kurczaka, ser feta, pestki dyni, suszone pomidory czy pomidorki koktajlowe, aby za każdym razem smakowało nieco inaczej ;)


Składniki:
1/2 szklanki opłukanej i wysuszonej rukoli
1/2 szklanki liści bazylii
1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
3-4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 suszony pomidor
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski blendera lub malaksera i zmiksować aż utworzą gładką masę. Można dodać większą porcję oliwy. Pesto można trzymać kilka dni w lodowce jeśli zaleje się je w słoiczku centymetrową warstwą oleju.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ale wiosennie, kolorowe, pysznie tu u Ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie obiady :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ty to wszystko ładnie komponujesz:) Nie umiem napisać nic innego niż: mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...