wtorek, 28 maja 2013

Najlepsza salsa z pieczonych warzyw


Ostatnio oszaleliśmy na punkcie salsy. Przygotowujemy ją przynajmniej 2 razy w tygodniu. Czasem robimy ją ze świeżych warzyw, a czasem, tak jak ostatnio, z pieczonych. Obie wersje są super i bardzo ożywiają mięsne potrawy, takie jak np. burrito.


Składniki:
2 duże, mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki
1 ząbek czosnku
1 duża papryczka chilli
kilka listków pietruszki
kilka kropel Tabasco
kilka kropel sosu Worcestershire
kilka kropel soku z cytryny
sól
cukier

Przygotowanie:
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy pomidory, cebulę, paprykę i chilli. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, jak się mają. Jeżeli skórka zaczyna schodzić z pomidorów to znak, że już są gotowe i możemy je wyjąć. W czasie gdy warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czosnek i pietruszkę. Paprykę, chilli, cebulę i pomidory obieramy ze skórki, siekamy. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą, Tabasco, Worcestershire, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe!
Salsa jest najlepsza, gdy trochę poleży, więc warto przygotować ją kilka godzin wcześniej:)

Jeżeli podobał się Wam przepis i macie ochotę na więcej, pamiętajcie, żeby polubić Zbieram Liście na Facebooku:)
Hola Mexico 3

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...