wtorek, 9 kwietnia 2013

Szybki sposób na pikantnego kurczaka


Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak rzadko jem udka z kurczaka. W sumie to mięso jest smaczniejsze niż pierś i bardziej soczyste. Niestety, chyba za bardzo kojarzy mi się z nudnym, niedzielnym obiadem i odsmażoną nogą z rosołu, która nie ma absolutnie żadnego smaku. Brrrrr, na samo wspomnienie aż dreszcz przebiega po plecach. Całe szczęście nudę z kuchni można bardzo szybko wykurzyć za sprawą kilku ciekawych sosów i przypraw. Od dziś wiem, że udko kurczaka będzie częściej gościć na moim stole.   Przepis jest banalnie prosty, właściwie trzeba tylko wymieszać przyprawy, zalać kurczaka i wrzucić go do piekarnika. Idealny dla osób, które nie lubią stać za długo przy kuchni. Jeśli znudził się Wam się tradycyjny polski niedzielny obiad, zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu. Dodatkowo dziś pokazujemy naszą ulubioną letnią sałatkę (straszna szkoda, że w dalszym ciągu pomidory nie są zbyt smaczne).

Składniki:

2 średniej wielkości udka kurczaka
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka Tabasco
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kuminu
świeżo mielony pieprz


Sałatka

2 dojrzałe pomidory
garść listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
garść pestek dyni lub słonecznika 
sól, pieprz

Przygotowanie:

Osuszonego kurczaka obsypać delikatnie pieprzem z dwóch stron. Czosnek i cebulę posiekać na plastry i położyć na kurczaku. Z pozostałych składników przygotować marynatę, zalać kurczaka i odstawić na co najmniej 30 min, a najlepiej na całą noc. Kurczaka ułożyć w formie wysmarowanej olejem i zalać marynatą, która nie zdążyła się wchłonąć. Piec w rozgrzanym do 170 piekarniku przez około 35 min i w połowie czasu przekręcić na drugą stronę, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę. 


A tym, którzy chcą bardzo efektowną potrawę polecamy kurczaka pieczonego na piwie.

Pamiętajcie, że będzie nam szalenie miło, jeżeli polubicie Zbieram Liście na Facebooku:)


Przepis pochodzi z bloga Filozofia smaku.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...