wtorek, 16 kwietnia 2013

Pomidorowo-porowa zupa na skórce parmezanu - cudowne lekarstwo na kaca


W życiu większości ludzi przychodzi taki poranek, kiedy zaczynają się zastanawiać, dlaczego nie umarli poprzedniej nocy. Zaczyna się żałować każdej kropli wypitego alkoholu, o której przypominają boląca głowa i żołądek. Oczywiście pojęcia takie jak kac są mi zupełnie obce:), ale znajomi opowiadali mi, jak to jest.
W ten właśnie poranek warto zmusić się do zrobienia zupy, która na pewno szybciej postawi nas na nogi niż pizza na telefon czy  ibuprom. Na dodatek, używa się w niej składnika, który z reguły się wyrzuca - twardej skórki od parmezanu, która nadaje całości świetny i oryginalny smak.


Składniki:


-kawałek skórki parmezanu
-puszka pomidorów (albo kilka świeżych, ale nie w kwietniu)
-mały por
-duża cebula
-ząbek czosnku
-masło
-oliwa z oliwek
-pół litra bulionu
-oregano
-1/4 łyżeczki cukru
-chilli
-sól
-pieprz

Przygotowanie:


Na samym początku do gotującego się bulionu wrzucamy skórkę parmezanu. Następnie kroimy pora i cebulę na dość cienkie półplasterki, po czym podsmażamy je na łyżeczce masła i łyżce oliwy. Gdy zmiękną, dodajemy pomidory, a po 2-3 minutach posiekany czosnek, 1/4 łyżeczki cukru i dużą szczyptę oregano. Po około 10 minutach warzywa z patelni dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze około 20 minut, po czym wyjmujemy skórę parmezanu, a zupę miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili (w razie kaca warto dać dużo) i podajemy z grzankami.

Po zjedzeniu wracamy w poczet żyjących. Przy okazji polecamy więcej przepisów NA KACA:)


7 komentarzy:

  1. mmm, fajna taka zupka z posmakiem parmezanu :) zupy to chyba w ogóle dobry wynalazek na kaca (oczywiście to pojęcie jest mi obce, znam je tylko z opowiadań ;P).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, podoba mi sie! Cos mi sie zdaje, ze przepis przyda sie w najblizsza niedziele ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ten por to konieczny ? bo wszystko brzmi super i warte wypróbowania tylko za porem nie przepadam ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie jest konieczny, ale por zmiksowany w zupie smakuje zupełnie inaczej niż świeży, więc polecam spróbować:)

      Pozdrawiam!:)

      Usuń
    2. To może się przełamie i spróbuje zrobić taką zupkę :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. na kaca? wow, apetycznie wygląda, więc trzeba kiedyś wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A więc na kaca najlepsze... powietrze z materaca.. tfu zupa na parmezanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...