wtorek, 12 marca 2013

Tortilla z kurczakiem, bekonem, tabasco i parmezanem


Ostatnio moja przyjaciółka uświadomiła mi, że nie wszyscy marzą o drugim śniadaniu w pudełku. Byłam w szoku, zawsze wydawało mi się, że każdy na świecie marzy o wyjęciu z torby lunchboxa z pyszną sałatką czy makaron. Mnie w sumie wcale nie przeszkadza noszenie dodatkowego sprzętu (widelca), ale widać nie wszyscy tak mają. Mam dziś propozycję dla znudzonych kanapkami i niechętnych śniadaniom z pudełka. Tortilla zajmuje mało miejsca i zawinięta w folię aluminiową może wytrzymać w nienaruszonym stanie cały dzień. Kurczak ma delikatnie słodki posmak, a chrupiący boczek doskonale z nim współgra. W zasadzie w doborze warzyw pasuje zupełna dowolność, jednak ciężko znaleźć o tej porze roku coś innego niż pomidorki koktajlowe i papryka, chociaż i one nie są równie dobre co latem. Ja użyłam dziś szpinaku, ale roszponka, rukola czy zwykła sałata lodowa też będą świetne. 

Składniki (na 2 porcje):
2 placki tortilli
3 plasterki chudego, wędzonego boczku
garść umytego i osuszonego szpinaku
5-6 pomidorków koktajlowych
1/3 czerwonej papryki
odrobina tartego parmezanu (lub innego sera)
1 średnia pierś kurczaka
łyżka sosu sojowego
łyżka keczupu
łyżka soku ananasowego
łyżeczka tabasco habanero
2-3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Sos sojowy, keczup, sok ananasowy i tabasco wymieszać razem do uzyskania gładkiej konsystencji i połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawić na 2h, ale w tym wypadku działa zasada im dłużnej tym lepiej;) Następnie kurczaka usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i ostudzić. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i wytopić na patelni lub grillu i również ostudzić. Wszystkie składniki ułożyć na placku, ciasno zwinąć i owinąć folią aluminiową. Gotowe ;)



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...