Co wybieracie kiedy nachodzi Was ochota na słodkości? Mnie ostatnio ta ochota dopada całkiem często i staram się nie ulegać pokusom i nie kupować co rusz czekolady czy ciasteczek. Zawsze w szafce mam za to płatki owsiane i jakieś suszone owoce i staram się z ich użyciem wyczarować coś prostego i smacznego. Wiadomo, owsiane ciasteczka to nie to samo co czarny las, ale z drugiej strony lepiej zjeść porządną porcję błonnika i nie mieć wyrzutów sumienia, w końcu do sezonu bikini zostało niecałe 90 dni. Ciasto owsiankowe jest bardzo wilgotne i puszyste i lekkie. Dzięki sodzie jest ciemne i ciekawe się prezentuje. W moim domu wszyscy je pokochali, bardzo polecam.
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 i 1/2 szklanka mąki
1/2 kostki masła (lub olej słonecznikowy)
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki suszonych owoców*
skórka otarta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Płatki owsiane i otręby zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować 2 min, następnie przykryć i odstawić na 20 min, aż owsianka dobrze wsiąknie wodę. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką puszystą masę. Do masła dodawać stopniowo owsiankę, następnie wymieszane suche składniki, suszone owoce i otartą skórkę pomarańczy. Całość przelać do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45-50 w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Polecam zrobić podwójną porcje, bo ciasto jest bardzo pyszne.
bardzo lubię wszelkie owsiane wypieki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jestem ciekawy jak smakuje ,bo nigdy takiego ciasta nie jadłem... :)
OdpowiedzUsuń1/2 kostki masła lub olej słonecznikowy - w tym przypadku ile tego oleju zamiast masła?
OdpowiedzUsuńokoło 1/3 szklanki lub kubka
Usuńa co można zamiast jajek dać? Bo moje dziecko jest uczulone
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc, nie mam tu żadnych doświadczeń, ale znalazłam tu tabelę http://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html
Usuńpozdrawiam!
dzięki za link :)
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń