poniedziałek, 18 marca 2013

Rumowe trufle z gorzką czekoladą


Aż trudno mi uwierzyć, że rum czekał na wykorzystanie od stycznia. Na szczęście w końcu zdecydowałam się zrobić z niego porządny użytek. Nie dość, że drink z colą i limonką ostatnio często znajduje się w mojej ręce to połączenie gorzkiej czekolady i tego aromatycznego alkoholu jest fenomenalne. Rumowe trufle to świetna propozycja na zbliżające się święta. Przez pogodę ciężko mi uwierzyć, że zostało jeszcze tylko 2 tygodnie. 

Składniki:

2 gorzkie czekolady (co najmniej 65% kakao)
80 ml śmietanki 30%
80 gram masła
2 kieliszki ciemnego rumu
kakao naturalne do obtoczenia

Przygotowanie:

Śmietankę zagotować z 1/2 kieliszka rumu i zdjąć z ognia. Następnie dodać podzieloną na kostki czekoladę, rozdrobnione masło i intensywnie mieszać aż czekolada i masło się rozpuszczą. Pod koniec dodać pozostały rum i odstawić masę na kilka godzin w zimne miejsce, aż dobrze się zetnie. Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, grubo obtaczać w kakao i wkładać do pojemnika lub od razu podawać. Trufle trzeba przechowywać w lodówce, gdyż pod wpływem ciepła robią się miękkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...