czwartek, 14 marca 2013

Domowe masło orzechowe


Masło orzechowe chodziło za mną od bardzo dawna. Uwielbiam koktajle z jego użyciem, a tosty z dodatkiem masła, bananów i dżemu  są fenomenalne. Kilka razy przygotowywałam na jego bazie ciasteczka z kawałkami czekolady. Kupowałam je w marketach, aż do momentu przeczytania składu na opakowaniu. Okazuje się, że orzechów może być tylko 60%, a  reszta to między innymi utwardzone tłuszcze. Brrrr. Całe szczęście uratowała mnie filozofia smaku ze swoim przepisem i postanowiłam sama przygotować mój smakołyk. Poszłam jednak na łatwiznę i zamiast obierać i prażyć w piekarniku fistaszki kupiłam puszkę gotowych, prażonych orzeszków ziemnych bez soli ;) Masło w 100% orzechowe jest  świetne, koniecznie wypróbujcie 

Składniki:
1 puszka orzechów ziemnych prażonych bez soli
szczypta soli

Przygotowanie:
Orzechy umieścić w pojemniku blendera przeznaczonym do mielenia lub w malakserze i mielić pod koniec dodając szczyptę soli. Powinno to trwać około 3 min, chociaż u mnie trwało trochę dłużej i robiłam kilka przerw, żeby blender odpoczął. 


Macie doświadczenia z domowym masłem orzechowym?


8 komentarzy:

  1. Masło orzechowe mniam... szkoda, że tak uzależnia :D :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie mam doświadczenia, ale czuję, że powinnam i chcę! To genialne! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mamy... jest o wiele lepsze od tego ze sklepu :) No i zauwazyłam ze z orzeszków nieprażonych kupowanych na wagę do łuskania wychodzi szybciej niz z tych prazonych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow coś przepysznego i na pewno lepsze od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. masło orzechowe jest pycha , a szczególnie takie domowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...