poniedziałek, 18 lutego 2013

Gulasz wieprzowy


Kasza z gulaszem była moim ulubionym daniem w dzieciństwie. Do tej pory się zastanawiam dlaczego garnek z gorącą kaszą trafiał na 30 minut pod pierzynę, ale zawsze obok niego leżałam i nie mogłam się doczekać. No cóż, niektóre zagadki z dzieciństwa muszą pozostać nierozwiązane. Do tej pory bardzo lubię gulasz i zawsze się cieszę, kiedy trafia na mój talerz. Z zasmażaną kapustą lub kiszonymi ogórkami smakuje wyśmienicie. Kto się skusi?


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej (może też być np. karkówka)
2 duże cebule
szklanka bulionu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
chilli
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
pietruszka
majeranek
łyżeczka mąki
łyżeczka śmietany
sok z ćwiartki cytryny
smalec lub olej roślinny

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wieprzowinę posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem oraz polewamy cytryną. Warto zrobić to dzień wcześniej, ale godzina też wystarczy. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, po czym posypujemy ją łyżeczką papryki. Na drugiej patelni mięso smażymy partiami do zbrązowienia, po czym wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę kminku, chilli i dusimy. W razie potrzeby można podlać wodą. Po jakimś czasie dorzucamy rozgnieciony czosnek. Gdy mięso zmięknie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Gulasz lubi paprykę:) Śmietanę rozrabiamy z mąką w kubku i hartujemy stopniowo płynem z gulaszu. Wlewamy do garnka i czekamy aż się zagotuje. Gotowe!

Nie zapominajcie, że warto polubić nas na Facebooku:)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...