piątek, 15 lutego 2013

Łosoś z musztardą francuską, cytryną i miodem


Do tej pory zazwyczaj smażyłam łososia na patelni z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Nigdy też nie piekłam go w piekarniku, ale miałam ochotę na małe zmiany. Pobyt w domu jest doskonałym pretekstem, żeby wypróbować nowe przepisy, po pierwsze mam dużo więcej czasu, po drugie to nie ja robię zakupy, a po trzecie moja rodzina z entuzjazmem przyjmuje wszystko co do jedzenia się naddaje. I tak powstało to danie. Łosoś upieczony w ten sposób  jest idealny, delikatnie słodki i ostry. Poza tym przygotowuje się bardzo szybko. Idealnym uzupełnieniem jest sałatka z roszponki, pomidorków i oliwy. Gorąco polecam!

Składniki:
400 gram łososia
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżki musztardy rosyjskiej
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
Duża szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
1/2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Łososia delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie przygotować marynatę i wylać na łososia, odstawić na 2 godziny. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, położyć łososia i wylać resztę marynaty i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 min. Gotowe, bajecznie proste i bardzo smaczne.
Jaki jest wasz patent na łososia?


Przepis pochodzi z bloga Paleta Smaku

5 komentarzy:

  1. Dawno nic nie komentowałem na Twoim blogu ale przy tym przepisie nie mogłem pozostać obojętny - zdecydowanie najlepszy łosoś na świecie :) Super jest to, że wrzucasz mega proste przepisy, które dają doskonałe efekty. Szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. To dla mnie ogromy komplement ;)

      Usuń
  2. Niesamowity łosoś! Właśnie jem, na prawdę świetny przepis! Dziękuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa kompozycja smakowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...