Składniki:
1 szklanka wody mineralnej
1/10 kostki drożdży
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki żytniej
1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki soli
otręby
Przygotowanie:
Wodę, miód, sól i drożdzę mieszamy w misce. Dodajemy przesiane mąki i wyrabiamy około 5 min. Ciasto jest dość klejące więc można od czasu do czasu posypać odrobinę mąki. Poźniej uformować w misce kulę z ciasta, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 12h. Po tym czasie ciasto zagnieść, włożyć do keksówki wysypanej otrębami, naciąć wzdłuż ostrym nożem i odstawić na kolejne 30 min. Następnie wstawić chlebek do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30-40 min.
Zawsze marzyłam, żeby piec pyszny domowy chleb, ale zakwasy jakoś mnie przerażają. Kilka razy próbowałam z bułeczkami, ale ciężko mi było się zdecydować na upieczenie chleba. Aż wstyd się przyznać, że inspiracją dla niego był papilot.pl. Niestety, to moje guilty pleasure i mimo, że nie wierzę w 7 sposobów na uwiedzenie faceta oraz 5 urodowych przykazań, codziennie sprawdzam tę stronę;/ W każdym razie przepis zamieszczony na papilocie bardzo mi się spodobał i okazał się rewelacyjny! Chlebek wyszedł pyszny mimo, że posiadam tylko wstrętny gazowy piekarnik. Chleb bardzo nam posmakował i zniknął w mgnieniu oka. Zaraz zabieram się za wyrabianie kolejnej porcji. Tym razem spróbuję dodać odrobinę otrębów i pestek. Mam nadzieję, że będzie równie smakowity.
jest taki ładny, że aż pachnie z ekranu:)
OdpowiedzUsuńPo prostu idę robić.
OdpowiedzUsuń