czwartek, 15 listopada 2012

Makaron z suszoną szynką i brokułami w sosie z lazura

Składniki


1 brokuł
1 opakowanie sera lazur
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (w lidlu czasem za niecałe 4 zł)
Garść orzechów lub ewentualnie innych chrupaczy (prażony słonecznik,
dynia, płatki migdałów)
1/2 opakowania grubego makaronu (u nas zazwyczaj penne)
Sól, świeżo mielony czarny pieprz
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Makaron i brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie. Oczywiście nie razem ;) Twarde, prawie surowe brokuły są zdrowsze, i naszym skromnym zdaniem dużo smaczniejsze. Na patelnię wylewamy śmietanę, dodajemy pokrojony lazur i redukujemy, aż sos zrobi się bardzo gęsty. Na koniec dodajemy gałkę i ogromne ilości czarnego pieprzu. Do sosu na patelni wrzucamy odsączony makaron i brokuły i dokładnie wszystko mieszamy, żeby lazur równomiernie oblepił makaron. Na talerzu wykładamy pastę, szynkę posypujemy orzechami i voilla, gotowe. Kolejny szybki obiad na stole!

Listopad to chyba najgorszy z miesięcy w roku. Ciągle jest szaro-buro i byle jako. Albo pada, albo wieje, albo wszystko na raz. O 16.30 jest środek nocy. Ciągle trzeba coś załatwić, gdzieś pójść i na wszystko brakuje czasu. Dobrze, że z pomocą przychodzi sposób na szybki obiad ze zbieram liście. Od razu jakoś bardziej kolorowo i cieplej na duszy. Do tego zostaje sporo czasu, żeby z kubkiem herbaty poleżeć w łóżku i poczytać jakąś książkę. Na sam koniec dodam tylko, że  wędzona szynka szwarcwaldzka jest ekstra i świetnie pasuje do lazura!


1 komentarz:

  1. Jadłam ostatnio coś podobnego, ale w restauracji :D
    ps. piekne zdjecie tarty, az chce sie lata :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...