Składniki
1 brokuł
1 opakowanie sera
lazur
1/2 szklanki śmietany
18%
1/2 opakowania szynki
szwarcwaldzkiej (w lidlu czasem za niecałe 4 zł)
Garść orzechów lub
ewentualnie innych chrupaczy (prażony słonecznik,
dynia, płatki
migdałów)
1/2 opakowania
grubego makaronu (u nas zazwyczaj penne)
Sól, świeżo mielony
czarny pieprz
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Makaron i brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Oczywiście nie razem ;) Twarde,
prawie surowe brokuły są zdrowsze, i naszym skromnym zdaniem dużo
smaczniejsze. Na patelnię wylewamy śmietanę, dodajemy pokrojony lazur i
redukujemy, aż sos zrobi się bardzo gęsty. Na koniec dodajemy gałkę i
ogromne ilości czarnego pieprzu. Do sosu na patelni wrzucamy odsączony
makaron i brokuły i dokładnie wszystko mieszamy, żeby lazur
równomiernie oblepił makaron. Na talerzu wykładamy pastę,
szynkę posypujemy orzechami i voilla, gotowe. Kolejny szybki obiad na stole!
Listopad to chyba
najgorszy z miesięcy w roku. Ciągle jest szaro-buro i byle jako. Albo
pada, albo wieje, albo wszystko na raz. O 16.30 jest środek nocy. Ciągle
trzeba coś załatwić, gdzieś pójść i na wszystko brakuje czasu.
Dobrze, że z pomocą przychodzi sposób na szybki obiad ze zbieram liście. Od
razu jakoś bardziej kolorowo i cieplej na duszy. Do tego zostaje sporo czasu,
żeby z kubkiem herbaty poleżeć w łóżku i poczytać jakąś książkę. Na sam koniec
dodam tylko, że wędzona szynka
szwarcwaldzka jest ekstra i świetnie pasuje do lazura!
Jadłam ostatnio coś podobnego, ale w restauracji :D
OdpowiedzUsuńps. piekne zdjecie tarty, az chce sie lata :D
świetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńciekawe tutaj wpisy!
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuńBardzo smakuje mi to danie. Super przepis
OdpowiedzUsuń