czwartek, 22 listopada 2012

Brigadeiro - brazylijski sposób na szybki deser



Składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
posiekane migdały, orzechy, starta czekolada


Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy mleko. Kakao rozpuszczamy wcześniej w małej ilości wody. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Całość będzie gotowa, gdy masa stanie się bardzo gęsta. Następnie wylewamy ją na talerz i dajemy jej trochę czasu na przestygnięcie. Gdy będzie letnia, formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce. Uwaga! Bardzo łatwo się poparzyć.
Nie polecamy robienia brigadeiro w zwykłym garnku, ponieważ masa jest bardzo klejąca i potem ciężko ją zmyć. Teflonowa patelnia sprawdza się tutaj o wiele lepiej. Do masy można też dodać skórkę pomarańczową lub trochę brandy, whisky. Na pewno spróbujemy też wersji z chilli, bo życie bez odrobiny pikanterii jest smutne.

7 komentarzy:

  1. brigadeiro oryginalne jest posypywane tylko posypką kolorową ( turlane w niej ) bo to smakołyk urodzinowy :) A ja robię w garnku z grubym dnem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak samo popularna jest wersja z posypką czekoladową, ale chyba nie o to chodzi, żeby zawsze ściśle trzymać się receptur:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wygląda pysznie! może głupie pytanie ale jak formujecie te kuleczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy masa trochę przestygnie odrywamy kawałki i formujemy kulki w dłoniach:) Trzeba tylko uważać, bo bywa w środku szaleńczo gorąca jeszcze.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ooo szałowy pomysł na małe prezenciki nawet na święta : ) Kocham brazyliczyków !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...