Składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
posiekane migdały, orzechy, starta czekolada
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy mleko.
Kakao rozpuszczamy wcześniej w małej ilości wody. Wszystko doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Całość będzie gotowa,
gdy masa stanie się bardzo gęsta. Następnie wylewamy ją na talerz i dajemy jej
trochę czasu na przestygnięcie. Gdy będzie letnia, formujemy kulki i obtaczamy
w wybranej posypce. Uwaga! Bardzo łatwo się poparzyć.
Nie polecamy robienia brigadeiro w zwykłym garnku, ponieważ
masa jest bardzo klejąca i potem ciężko ją zmyć. Teflonowa patelnia sprawdza
się tutaj o wiele lepiej. Do masy można też dodać skórkę pomarańczową lub
trochę brandy, whisky. Na pewno spróbujemy też wersji z chilli, bo życie bez
odrobiny pikanterii jest smutne.
brigadeiro oryginalne jest posypywane tylko posypką kolorową ( turlane w niej ) bo to smakołyk urodzinowy :) A ja robię w garnku z grubym dnem :)
OdpowiedzUsuńTak samo popularna jest wersja z posypką czekoladową, ale chyba nie o to chodzi, żeby zawsze ściśle trzymać się receptur:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmm wygląda pysznie! może głupie pytanie ale jak formujecie te kuleczki? :)
OdpowiedzUsuńGdy masa trochę przestygnie odrywamy kawałki i formujemy kulki w dłoniach:) Trzeba tylko uważać, bo bywa w środku szaleńczo gorąca jeszcze.
UsuńPozdrawiam!
Ooo szałowy pomysł na małe prezenciki nawet na święta : ) Kocham brazyliczyków !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńnajpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńświetny ten blog i ciekawe treści
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńTeż lubię zbierać liście
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, nie można powiedzieć !
OdpowiedzUsuńSwietny blog!
OdpowiedzUsuńdietetyczny cud serio
OdpowiedzUsuńostatnio ciągle chodzi za mną coś słodkiego
OdpowiedzUsuńTakie cudeńka ładnie by się prezentowały na słodkim stoliku na weselu.
OdpowiedzUsuńTak duże przepisów w jednym miejscu -tylko korzystać.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuńciekawy blog, bardzo mnie zainteresowały tematy poruszone, polecę go znajomej
OdpowiedzUsuńslodziutko
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńrewelka wpis
OdpowiedzUsuń