Składniki:
4 duże cebule posiekane w bardzo drobne półplasterki
4 posiekane ząbki czosnku
1 litr rosołu
1 szklanka białego wytrawnego(!) wina
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pokrojona w kromki bagietka
ser żółty do obsypania bagietek
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie aż się trochę skarmelizuje (ok 15 minut). W międzyczasie warto dodać łyżkę masła, lub trochę oliwy, jeżeli zaczyna się przypalać. Następnie oprószamy cebulę mąką i dokładnie mieszając dodajemy wino i czosnek. Należy uważać na grudki, które bardzo łatwo powstaną, jeżeli nie będziemy mieszać odpowiednio energicznie. Kolejnym krokiem jest wlanie rosołu i wrzucenie liścia laurowego, tymianku, ziela angielskiego i gałki. Gdy zupa się gotuje (ok. 30 minut), pokrojoną bagietkę skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika, aż roztopi się ser.
Zupę podajemy w miseczkach, w których układamy wcześniej kromki bagietki i zalewamy.
Produktem ubocznym gotowania jest około pół litra wina, które powinno zostać Wam w butelce. Należy je wypić przy muzyce z Amelii, bo cóż innego do francuskiej zupy cebulowej...? 'Allo 'Allo!?
uwielbiam zupe cebulową,dziekuje za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy się na przyszłość i pozdrawiamy!
Usuńpomocny wpis!
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńFajny blog, lubię to czytać.
OdpowiedzUsuńFajnie na tym blogu!
OdpowiedzUsuńchce takie na obiad
OdpowiedzUsuńNo i zgłodniałam
OdpowiedzUsuńwole rosół
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis. Bardzo smaczna zupa.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń