Składniki:
(na 4 burrito)
pół kilo mielonej lub siekanej wołowiny (u nas ostatnio
dzik, dzik jest super)
torebka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
średnia papryka
puszka pomidorów
pół puszki kukurydzy
pół puszki fasoli
pietruszka
4 tortille
garść startego sera na każdą porcję
sól, pieprz, tabasco
Przygotowanie:
Mięso smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą, solimy i
pieprzymy. W międzyczasie nastawiamy ryż. Gdy mięso będzie brązowe dorzucamy
pokrojoną w paski paprykę oraz puszkę pomidorów, które trochę redukujemy, a
następnie wrzucamy posiekany czosnek. Lekko jeszcze twardawy ryż wrzucamy do
reszty dania, dodajemy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością
tabasco. Na podgrzanych tortillach układamy ser, nadzienie, posypujemy siekaną
pietruszką i zawijamy. Burrito świetnie smakuje też z guacamole lub kwaśną
śmietaną.
Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Za to kochamy tex-mex. I jeszcze za płonące podniebienie. Może następnym razem zaserwujemy sobie śniadanie rodem z gorącego Meksyku czyli Huevos Rancheros?
przydatny wpis!
OdpowiedzUsuńmnóstwo ciekawych inspiracji!
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńZrobiłem się głodny, zjadł bym taką tortillę.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńLubię tutaj wracać !
OdpowiedzUsuńod jutra sie odchudzam. moze
OdpowiedzUsuńWszystko smacznie wygląda, spróbuję tego przepisu w domu
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie
OdpowiedzUsuńLubię amerykańskie dania, często na ieście jadam ale to moje ulubione jedzenie.
OdpowiedzUsuńFajny blog. Super przepisy. Będę tu wracać.
OdpowiedzUsuńlubie burrito
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania. Wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń