poniedziałek, 26 listopada 2012

Burrito, bo tex-mex nigdy dość.



Składniki:

(na 4 burrito)
pół kilo mielonej lub siekanej wołowiny (u nas ostatnio dzik, dzik jest super)
torebka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
średnia papryka
puszka pomidorów
pół puszki kukurydzy
pół puszki fasoli
pietruszka
4 tortille
garść startego sera na każdą porcję
sól, pieprz, tabasco

Przygotowanie:

Mięso smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą, solimy i pieprzymy. W międzyczasie nastawiamy ryż. Gdy mięso będzie brązowe dorzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz puszkę pomidorów, które trochę redukujemy, a następnie wrzucamy posiekany czosnek. Lekko jeszcze twardawy ryż wrzucamy do reszty dania, dodajemy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością tabasco. Na podgrzanych tortillach układamy ser, nadzienie, posypujemy siekaną pietruszką i zawijamy. Burrito świetnie smakuje też z guacamole lub kwaśną śmietaną.

Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Za to kochamy tex-mex. I jeszcze za płonące podniebienie. Może następnym razem zaserwujemy sobie śniadanie rodem z gorącego Meksyku czyli Huevos Rancheros?

16 komentarzy:

  1. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  2. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem się głodny, zjadł bym taką tortillę.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko smacznie wygląda, spróbuję tego przepisu w domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię amerykańskie dania, często na ieście jadam ale to moje ulubione jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog. Super przepisy. Będę tu wracać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis warty przygotowania. Wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Do krojenia warzyw na burrito najwygodniej jest używać krajalnicy do warzyw

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...