Składniki:
garść umytej sałaty (może być roszponka, lodowa lub masłowa)
opakowanie sera lazur
1 średniej wielkości pomidor
1 średniej wielkości granat
zielenina do posypania
ziarna słonecznika (opcjonalnie)
na sos:
sok z 1/3 cytryny
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka musztardy
Tej lekkiej sałatki nie trzeba długo polecać fanom lazura, który świetnie komponuje się ze słodkim granatem. Klasyczny dressing dodaje wyrazistego smaku sałacie. Przepis nie należy do gatunku tych skomplikowanych, przygotowanie zajmuję chwilkę, ale po takim kolorowym śniadaniu łatwiej zmierzyć się z chłodami jesieni ;) Tak więc polecam wykorzystać jeszcze polskie pomidory, świeżą sałatę i zafundować sobie taką bombę witaminową!
kocham to przełamanie smaków. Ludzie dziwią się czemu tosty z serem plesniowym smaruję dżemem...
OdpowiedzUsuń